— woensdag 12 maart 2014, 09:10

Plasterk sluit ‘sleepnet’ niet uit

Minister Plasterk heeft de Tweede Kamer gemeld dat het kabinet nog niet heeft besloten of het inlichtingendiensten de vrije hand wil geven voor het ongericht aftappen van internetverbindingen. Die verruimde bevoegdheden zouden worden vastgelegd in een herziening van de huidige, twaalf jaar oude wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Het kabinet zou rekening willen houden met "de terechte maatschappelijke vraag naar een evenwicht tussen veiligheid en privacy". De huidige wet maakt nog duidelijk onderscheid tussen kabelgebonden en niet-kabelgebonden communicatie. Plasterk zinspeelt op het loslaten van die definities. De inlichtingendiensten kunnen nu al ongericht verkeer in de ether afluisteren.

Volgens critici als digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom wil het kabinet digitale sleepnetten gaan toestaan en is het teleurstellend dat de deur voor dergelijke brede observatie open blijft. Bits of Freedom wijst er verder op dat de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten net heeft vastgesteld dat een al vorig jaar zomer geconstateerde overtreding door de militaire inlichtingendienst MIVD ongehinderd wordt voortgezet. Meer bij Rijksoverheid / Bits of Freedom / Tweakers

Bekijk meer van

banner loopbaanontwikkeling NVJ

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.