website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Raad voor Journalistiek houdt niet van laatkomers

Dolf Rogmans — Geplaatst in Journalistiek op maandag 20 mei 2019, 08:17

Regisseur Maria Peters geeft op de set van De Dirigent instructies aan actrice Christanne de Bruijn | Shooting Star Film Company

Regisseur Maria Peters geeft op de set van De Dirigent instructies aan actrice Christanne de Bruijn | Shooting Star Film Company

Nieuws De Raad voor de Journalistiek heeft NRC-journalist Coen van Zwol op de vingers getikt omdat hij te laat kwam bij de persvoorstelling van de film De dirigent. Daardoor miste hij de beginscène en sloop er een fout in zijn recensie die vervolgens niet ruimhartig is gecorrigeerd, aldus de raad. Dat meldt onder meer de Filmkrant.

De klacht tegen Van Zwol komt van Dave Schram, de producent van De dirigent, een biopic over de eerste Nederlands-Amerikaanse vrouwelijke dirigent Antonio Brica in de jaren dertig van de vorige eeuw. Schram ergert zich er aan dat Van Zwol schreef dat de beginscène van de film zich in Oakland, Californië afspeelt, terwijl dat New York is. En kwam dat omdat de journalist te laat was.

De raad oordeelt: Als uitgangspunt dient dat een recensent kennisneemt van het hele product dat hij beoordeelt. Niettemin kunnen zich bijzondere omstandigheden voordoen, waardoor dat niet mogelijk is. In dat geval doet hij er goed aan om zich ten minste ervan te vergewissen of hij een relevant onderdeel heeft gemist. Van Zwol heeft dat niet gedaan.”

Verder: “Van Zwol en NRC hebben een recensie gepubliceerd die in ieder geval één feitelijke onjuistheid bevatte als gevolg van het feit dat Van Zwol het begin van de film had gemist. Deze omissie is versterkt doordat juist de foute opmerking de opmaat geeft van een verder negatieve toonzetting.”

“Hierna had het op de weg van Van Zwol en NRC gelegen om over te gaan tot een ruimhartige rectificatie, waarin de handelwijze van Van Zwol voor de lezer inzichtelijk was gemaakt. Dat is echter niet gebeurd.” Daardoor oordeelt de Raad dat NRC en Van Zwol “op journalistiek onzorgvuldige wijze aandacht (heeft) besteed” aan De dirigent. Het doet de aanbeveling aan de NRC “om deze conclusie ruimhartig te publiceren”.

Lees ook:
- Uitspraak 2019/24 Raad voor de Journalistiek
- Zitting bij Raad voor de Journalistiek om matige filmrecensie

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.