— maandag 20 mei 2019, 08:17 | 0 reacties, praat mee

Raad voor Journalistiek houdt niet van laatkomers

Regisseur Maria Peters geeft op de set van De Dirigent instructies aan actrice Christanne de Bruijn | Shooting Star Film Company

De Raad voor de Journalistiek heeft NRC-journalist Coen van Zwol op de vingers getikt omdat hij te laat kwam bij de persvoorstelling van de film De dirigent. Daardoor miste hij de beginscène en sloop er een fout in zijn recensie die vervolgens niet ruimhartig is gecorrigeerd, aldus de raad. Dat meldt onder meer de Filmkrant.

De klacht tegen Van Zwol komt van Dave Schram, de producent van De dirigent, een biopic over de eerste Nederlands-Amerikaanse vrouwelijke dirigent Antonio Brica in de jaren dertig van de vorige eeuw. Schram ergert zich er aan dat Van Zwol schreef dat de beginscène van de film zich in Oakland, Californië afspeelt, terwijl dat New York is. En kwam dat omdat de journalist te laat was.

De raad oordeelt: Als uitgangspunt dient dat een recensent kennisneemt van het hele product dat hij beoordeelt. Niettemin kunnen zich bijzondere omstandigheden voordoen, waardoor dat niet mogelijk is. In dat geval doet hij er goed aan om zich ten minste ervan te vergewissen of hij een relevant onderdeel heeft gemist. Van Zwol heeft dat niet gedaan.”

Verder: “Van Zwol en NRC hebben een recensie gepubliceerd die in ieder geval één feitelijke onjuistheid bevatte als gevolg van het feit dat Van Zwol het begin van de film had gemist. Deze omissie is versterkt doordat juist de foute opmerking de opmaat geeft van een verder negatieve toonzetting.”

“Hierna had het op de weg van Van Zwol en NRC gelegen om over te gaan tot een ruimhartige rectificatie, waarin de handelwijze van Van Zwol voor de lezer inzichtelijk was gemaakt. Dat is echter niet gebeurd.” Daardoor oordeelt de Raad dat NRC en Van Zwol “op journalistiek onzorgvuldige wijze aandacht (heeft) besteed” aan De dirigent. Het doet de aanbeveling aan de NRC “om deze conclusie ruimhartig te publiceren”.

Lees ook:
- Uitspraak 2019/24 Raad voor de Journalistiek
- Zitting bij Raad voor de Journalistiek om matige filmrecensie

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.