website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Zitting bij Raad voor de Journalistiek om matige filmrecensie

Lars Pasveer — Geplaatst in conflict op dinsdag 29 januari 2019, 12:05

Regisseur Maria Peters geeft op de set van De Dirigent instructies aan actrice Christanne de Bruijn | Shooting Star Film Company

Regisseur Maria Peters geeft op de set van De Dirigent instructies aan actrice Christanne de Bruijn | Shooting Star Film Company

Nieuws Dertig seconden van een film met een looptijd van 137 minuten. Die halve minuut staat centraal in een klacht bij de Raad voor de Journalistiek over een recensie van de film 'De Dirigent' in NRC.

Recensent Coen van Zwol miste dertig openingsseconden en gaf de film na afloop van de aftiteling een matige recensie. De film vertelt het verhaal van de Nederlandse Antonia Brico, de eerste vrouw die een carrière als dirigent met wereldwijde bekendheid opbouwde. “Je wilt De Dirigent graag goed vinden: Brico’s verhaal is tijdig en relevant. Maar de film komt nooit echt tot leven”, schreef Van Zwol.

De NRC-recensie van 23 oktober vorig jaar werd in december van een correctie voorzien: de film opent niet in het Californische Oakland maar in New York.

Volgens producent Dave Schram (tevens echtgenoot van regisseur Maria Peters, red.) zijn begin en eind van de film niet los van elkaar te zien en is de recensie daarmee onvolledig. Er volgde een klacht bij de krant. Er werd een nieuwe recensie geëist. Toen het enkel bij de correctie in december bleef, volgde een gang naar de Raad voor de Journalistiek. Die zaak dient vrijdag aanstaande.

In de Volkskrant zegt Schram dat het begin en het slot van de film samenhangen en zonder de opening te hebben meegekregen er geen goed oordeel over het totaal is te geven. Schram zegt dat recensent Van Zwol in totaal zeven minuten zou hebben gemist, maar zowel Van Zwol als collega-recensent Robber Blokland (die toegeeft wel enkele volle minuten te hebben gemist) noemen dat onzin.

“Ik was maar 30 seconden te laat. Getuigen kunnen dat bevestigen. Deze klacht is bullshit”, aldus Van Zwol tegen de Volkskrant. “Volgens mij bereik je meer met een kop koffie bij NRC dan met een formele klacht”, aldus Blokland.

Nu de zaak nog behandeld moet worden, wil Van Zwol tegenover Villamedia niet uitgebreid reageren. Hij is wel van plan zelf bij de zitting aanwezig te zijn.

De Dirigent ging eind oktober vorig jaar in première en draait nog in diverse bioscopen

 

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.