Smartocto userneeds

— vrijdag 6 januari 2017, 13:16 | 0 reacties, praat mee

Weer meer klachten binnengekomen bij Raad voor de Journalistiek

Het aantal klachten bij de Raad voor de Journalistiek (RvdJ) is in 2016 met 60 procent toegenomen ten opzichte van 2015, zo blijkt uit een eerste overzicht van de cijfers over 2016. Het totaal ligt op 122 klachten. In 2015 waren dat er nog 76. Laatste wijziging: 9 januari 2017, 08:26

Van alle binnengekomen klachten zijn er inmiddels 63 in behandeling genomen (40 procent meer dan in 2015) en zijn er 27 door de klager uiteindelijk niet doorgezet. Bij de overige 32 klachten die zijn aangemeld, zijn de klagers erop geattendeerd dat zij hun bezwaren eerst nog aan het medium moesten voorleggen. Overigens hebben 25 van deze klachten betrekking op dezelfde reeks tv-uitzendingen. Verder ontving de Raad zes herzieningsverzoeken.

De Raad heeft in 48 zaken conclusies getrokken over de journalistieke zorgvuldigheid, bijna een verdubbeling ten opzichte van 2015 (25 conclusies). Net als andere jaren werd er in de meeste gevallen geklaagd over onjuiste c.q. tendentieuze berichtgeving, het niet (goed) toepassen van wederhoor en schending van de privacy.

Ook liet de Raad zich acht keer uit over de wijze waarop klachten in eerste instantie door de betrokken media zijn afgehandeld. De nieuwe werkwijze – waarover de mediasector vooraf uitvoerig is geconsulteerd – biedt partijen de mogelijkheid om tot een minnelijke oplossing van het probleem te kunnen komen. Naar het oordeel van de Raad hebben (hoofd)redacties diverse keren klachten niet zorgvuldig afgehandeld. De Raad meent dat elk medium zelf verantwoordelijk is voor de inrichting van zijn interne klachtprocedure en daarover duidelijk met zijn publiek dient te communiceren.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.