— woensdag 23 september 2020, 13:15 | 0 reacties, praat mee

Milieu-expert gedagvaard na optreden in uitzending Zembla

Afgravingen in het natuurontwikkelingsproject Over de Maas | Bert Beelen / Hollandse Hoogte

Een voormalig milieuofficier van Justitie heeft een dagvaarding ontvangen van Graniet Import Benelux (GIB), dat hem verantwoordelijk wil houden voor (toekomstige) schade door uitspraken als expert. Oud-milieuofficier Gustaaf Biezeveld sprak in een Zembla-uitzending over het storten van 750.000 ton granuliet in een natuurplas, waarbij potentieel tonnen van de giftige stof acrylamide zou kunnen vrijkomen.

Rijkswaterstaat had een vergunning verleend voor de stort, ondanks bezwaren van lagere ambtenaren. Granuliet is een restproduct dat vrijkomt bij bewerking van stenen voor asfaltproductie.

Biezeveld stelde verder in De afvaldump door Rijkswaterstaat (hier terug te kijken) dat stortingen van granuliet in zandwinning- en natuurproject ‘Over de Maas’ op basis van een verkeerd productcertificaat plaatsvinden.

Hij adviseerde toenmalig minister voor Milieu en Wonen Van Veldhoven om aangifte tegen GIB doen. In april van dit jaar overwoog GIB al een gang naar de rechter. De dagvaarding is nu daadwerkelijk verzonden.

Biezeveld noemt de dagvaarding tegenover Zembla heel zorgelijk. “Voor mezelf en voor Zembla en voor al die onderzoeksprogramma’s, want ik denk dat die wel kunnen ophouden, als blijkt dat deskundigen het risico lopen om de mond te worden gesnoerd via de rechter of via een advocaat en op hoge kosten worden gejaagd.”

Op donderdag 24 september zendt Zembla deel twee uit van De afvaldump door Rijkswaterstaat: NPO2, 20:25.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.