— maandag 29 januari 2018, 13:57 | 0 reacties, praat mee

Pretium verliest ook in hoger beroep van journalist Olsthoorn

Peter Olsthoorn ontving in oktober 2016 nog de Anti Fraude Award voor diverse publicaties rond fraudebestrijding en privacy.

Het gerechtshof Den Haag heeft de vorderingen van Pretium Telecom en directeur Hans Nyks inzake het publicatieverbod op het webboek over hen van freelance journalist Peter Olsthoorn afgewezen.

Het webboek ‘Dossier Pretium’ bevat dertig artikelen over Pretium Telecom. Het is al de tweede rechtszaak die Olsthoorn wint over de kwestie.

Het hoger beroep richtte zich tegen de publicatie van een aantal hoofdstukken van Dossier Pretium op Reporters Online en Blendle en tegen de publicatie van het integrale webboek op Netkwesties.nl. Alle publicaties, zo vorderden Pretium en Nyks, moesten verwijderd worden en blijven, evenals de tweets erover, met een dwangsom van 5.000 euro per keer of 10.000 euro per dag.

Het Haagse Gerechtshof wijst de eisen af en veroordeelt Pretium tot betaling van de proceskosten. Het Hof overweegt dat het recht op vrije meningsuiting, met een bijzondere positie voor een journalist, zwaarder weegt dan de bescherming van de goede naam en privacy van Pretium/Nyks.

Het Hof vindt de ‘kritische toonzetting’ en de ‘ironische en retorische stijlfiguren’ relevant, en laat de weegschaal in het voordeel van Olsthoorn doorslaan. Bovenal stelt het Hof vast: ‘Gesteld noch gebleken is dat de publicaties over Pretium c.s. feitelijke onjuistheden bevatten’.

Het Hof meent, anders dan door Pretium aangevoerd, dat een webboek wezenlijk anders is dan een gedrukt boek: de eis het hele werk van bijna 150 pagina’s van internet te halen is overdreven en overbodig daar ook passages aangepast kunnen worden.

Pretium had voorafgaand aan dit hoger beroep nog een zaak tegen Olsthoorn lopen. Die draaide om het staken van het onderzoek door de journalist. De telecomprovider beschuldigde hem van stalkergedrag. Het hoger beroep daartegen trokken zij vorig jaar in, vlak voor een zitting bij het Hof.

Olsthoorn werd in de zaak met betrekking tot het publicatieverbod verdedigd door mr. Otto Volgenant van Boekx Advocaten met steun van het Persvrijheidsfonds. Overigens is Olsthoorn nog niet van Pretium af: de freelance journalist geeft aan dat het telecombedrijf in cassatie gaat.

Bekijk meer van

Pretium Peter Olsthoorn

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.