— maandag 1 juli 2019, 15:40 | 0 reacties, praat mee

Cassatieberoep Pretium tegen Olsthoorn bij Hoge Raad verworpen

Het exterieur van het gebouw van de Hoge Raad der Nederlanden in Den Haag | Lex van Lieshout / ANP

De Hoge Raad heeft in op 3 mei het cassatieberoep van Pretium Telecom en eigenaar Hans Nyks tegen journalist Peter Olsthoorn verworpen. Pretium wil al jaren een publicatieverbod van het zogeheten Dossier Pretium, waarin Olsthoorn artikelen over de telecomleverancier heeft gebundeld.

Het cassatieberoep volgde omdat Pretium vond dat het gerechtshof Den Haag ten onrechte niet was ingegaan op de eis tot het verwijderen van passages die de telecomleverancier onrechtmatig vond uit Olsthoorns ‘webboek’.

De Hoge Raad concludeert dat zowel het gerechtshof Den Haag en advocaat Sikke Kingma, die Olsthoorn in de cassatie bijstond, voldoende duidelijk hebben gemaakt dat Pretium in het kort geding en het beroep daarna enkel aanstuurde op volledige verwijdering van het webboek Dossier Pretium.

De verhouding van het bedrijf met Olsthoorn over de afgelopen jaren wordt gekenmerkt door diverse rechtszaken, die vrijwel allemaal door Olsthoorn werden gewonnen. Pretium begon er vijf, waarvan Olsthoorn er vier won. Eén zaak werd door Pretium teruggetrokken.

De Hoge Raad acht alle aangevoerde klachten van Pretium ongegrond, omdat deze geen aanleiding geven “tot beantwoording van rechtsvragen in het belang van de rechtseenheid of de rechtsontwikkeling.” Het cassatieberoep faalt daarmee. De procureur-geneneraal had de aantijgingen van Pretium inhoudelijk al uitgebreid verworpen.

Pretium vond de artikelenreeks, zoals het in 2016 zonder succes aanvoerde, bovenal een persoonlijk schotschrift. Een klassieke bescherming zoals voor journalistieke activiteiten geldt, zou daarmee volgens Pretium niet van toepassing zijn. Ze wilden verwijdering van alle publicaties, niet enkel sommige passages.

Olsthoorn zegt in een reactie “zich gelukkig te prijzen met uitstekende advocaten” en steun vanuit het Persvrijheidsfonds en de Nederlandse Vereniging van Journalisten.

“Heel fijn dat ook de Hoge Raad bekrachtigt dat ik nauwgezet werkte. Dat de conclusie op de Dag van de Persvrijheid 3 mei is verschenen, zie ik als steun voor dat deel van de pers in Nederland dat zorgvuldig en afgewogen onderzoek doet”, stelt Olsthoorn.

Hij zegt bij deze zoveelste overwinning overigens geen triomfantelijk gevoel te hebben. “We vormen nu samen een lucratief verdienmodel voor Nyks’ advocatenkantoor Bird & Bird, en zitten beiden steeds weer in spanning te wachten op uitslagen”, aldus Olsthoorn.

Hij vervolgt: “Ik vind het ook sneu dat hij verliest. Je moet ook als onderzoeksjournalist je zogenaamde vijanden lief hebben. Zonder hen kunnen we niet.”

Pretium is opnieuw veroordeeld tot het betalen van de proceskosten, ditmaal begroot op ruim 3000 euro. Meer bij de Hoge Raad der Nederlanden

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.