Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— dinsdag 29 november 2016, 14:02 | 0 reacties, praat mee

Pretium Telecom verliest weer rechtszaak tegen Peter Olsthoorn

Peter Olsthoorn ontving in oktober 2016 nog de Anti Fraude Award voor diverse publicaties rond fraudebestrijding en privacy.

De rechtbank Den Haag heeft vandaag in kort geding bepaald dat telecombedrijf Pretium de publicatie van een webboek van freelance journalist Peter Olsthoorn niet kan tegenhouden. Het boek 'Dossier Pretium' bevat dertig artikelen over het telecombedrijf, dat regelmatig overhoop ligt met consumentenprogramma's en journalisten die kritisch schrijven over de wervingspraktijken. Laatste wijziging: 30 november 2016, 08:48

Pretium en haar directeur Hans Nyks noemden het hele boek een ‘persoonlijk schotschrift’, waardoor een klassieke bescherming zoals voor journalistieke activiteiten geldt, niet van toepassing kon zijn. Er werd een volledig publicatieverbod geëist, maar op basis van de eerste acht artikelen stelt de rechter dat die artikelen niet misleidend of onnodig grievend zijn.

Eerder dit jaar verloor Pretium ook al een zaak tegen Olsthoorn op min of meer dezelfde gronden. Toen beschuldigde het bedrijf Olsthoorn van ‘stalkerig gedrag’ - een argument dat de rechter eveneens van tafel veegde. Een volledig publicatieverbod zou volgens de rechter neerkomen op censuur.

Advocaat Otto Volgenant (Boekx Advocaten) stond Olsthoorn bij in deze rechtszaak. “Pretium staat erom bekend rechtszaken aan te spannen tegen alle media die kritisch over hen berichten. Vrijwel steeds verliest Pretium die zaken. Helaas heeft die strategie toch een chilling effect: media durven niet meer goed over Pretium te schrijven. Dit is nu al de tweede zaak die Pretium tegen Olsthoorn voert. En voor de tweede keer wijst de rechter de vorderingen af.”

Op de dag van deze uitspraak is in Den Haag ook het hoger beroep in die eerdere rechtszaak tussen Pretium en Olsthoorn begonnen. De journalist zegt blij te zijn met de “uitstekende, toegewijde rechtspraak” in Nederland. “Een bastion voor onze democratische rechtsstaat. Persvrijheid verdient begrenzing, maar niet zoals Pretium Telecom die steeds eist”, aldus Olsthoorn.

Het webboek Dossier Pretium is vanaf vandaag te lezen via Netkwesties.

Bekijk meer van

Pretium Peter Olsthoorn

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.