website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Pretium Telecom verliest weer rechtszaak tegen Peter Olsthoorn

Lars Pasveer — Geplaatst in rechtszaak op dinsdag 29 november 2016, 14:02

Peter Olsthoorn ontving in oktober 2016 nog de Anti Fraude Award voor diverse publicaties rond fraudebestrijding en privacy.

Peter Olsthoorn ontving in oktober 2016 nog de Anti Fraude Award voor diverse publicaties rond fraudebestrijding en privacy.

Nieuws

De rechtbank Den Haag heeft vandaag in kort geding bepaald dat telecombedrijf Pretium de publicatie van een webboek van freelance journalist Peter Olsthoorn niet kan tegenhouden. Het boek ‘Dossier Pretium’ bevat dertig artikelen over het telecombedrijf, dat regelmatig overhoop ligt met consumentenprogramma’s en journalisten die kritisch schrijven over de wervingspraktijken.

Pretium en haar directeur Hans Nyks noemden het hele boek een ‘persoonlijk schotschrift’, waardoor een klassieke bescherming zoals voor journalistieke activiteiten geldt, niet van toepassing kon zijn. Er werd een volledig publicatieverbod geëist, maar op basis van de eerste acht artikelen stelt de rechter dat die artikelen niet misleidend of onnodig grievend zijn.

Eerder dit jaar verloor Pretium ook al een zaak tegen Olsthoorn op min of meer dezelfde gronden. Toen beschuldigde het bedrijf Olsthoorn van ‘stalkerig gedrag’ - een argument dat de rechter eveneens van tafel veegde. Een volledig publicatieverbod zou volgens de rechter neerkomen op censuur.

Advocaat Otto Volgenant (Boekx Advocaten) stond Olsthoorn bij in deze rechtszaak. “Pretium staat erom bekend rechtszaken aan te spannen tegen alle media die kritisch over hen berichten. Vrijwel steeds verliest Pretium die zaken. Helaas heeft die strategie toch een chilling effect: media durven niet meer goed over Pretium te schrijven. Dit is nu al de tweede zaak die Pretium tegen Olsthoorn voert. En voor de tweede keer wijst de rechter de vorderingen af.”

Op de dag van deze uitspraak is in Den Haag ook het hoger beroep in die eerdere rechtszaak tussen Pretium en Olsthoorn begonnen. De journalist zegt blij te zijn met de “uitstekende, toegewijde rechtspraak” in Nederland. “Een bastion voor onze democratische rechtsstaat. Persvrijheid verdient begrenzing, maar niet zoals Pretium Telecom die steeds eist”, aldus Olsthoorn.

Het webboek Dossier Pretium is vanaf vandaag te lezen via Netkwesties.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

expertisedag 2019

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.