word studentlid

— dinsdag 13 juli 2021, 08:55 | 0 reacties, praat mee

Presentatoren blikken terug op dreiging op RTL Boulevard afgelopen weekend

Presentatoren blikken terug op dreiging op RTL Boulevard afgelopen weekend
Veel beveiliging aanwezig bij het Mediapark in Hilversum - © het mediapark aan de Media Parkboulevard in Hilversum zwaar bewaakt door de politie.

"Een nieuw dieptepunt in de geschiedenis van ons programma", noemde presentatrice Vivienne van den Assem het afgelasten van de uitzendingen van RTL Boulevard dit weekend, vanwege een serieuze dreiging. RTL Boulevard werd maandagavond niet vanuit Amsterdam uitgezonden, maar vanaf het Media Park in Hilversum. Daar was ook veel beveiliging aanwezig. Laatste wijziging: 14 juli 2021, 09:48

In de uitzending blikten de presentatoren terug op het besluit om afgelopen weekend niet uit te zenden. Van den Assem vertelde dat het team bericht kreeg van leidinggevenden van “een ernstige dreiging op het pand”. Daarop moesten de medewerkers volgens haar “zo snel mogelijk, in alle rust” het gebouw verlaten.

De politie kan in belang van het onderzoek nog niet zeggen uit welke hoek de dreiging op RTL Boulevard kwam. Van den Assem noemt dat ‘enigszins frustrerend’. Volgens NRC had de politie berichten onderschept van criminelen waarin de optie van een aanslag met een raketwerper of automatische vuurwapens werd besproken.

Volgens Van Assem was de beslissing om niet uit te zenden een van de moeilijkste die het programma ooit genomen heeft. Het team is geschrokken door de gebeurtenissen van afgelopen week. Vorige week dinsdag werd misdaadverslaggever Peter R. de Vries neergeschoten na een optreden in het programma.

Volgens RTL-topman Sven Sauvé is het mogelijk dat RTL Boulevard op termijn weer wordt uitgezonden in Amsterdam. “Alle opties liggen wat ons betreft open. We hebben nu even acuut geschakeld op de huidige situatie. Dat is gelukt. We hebben een nieuwe plek gevonden waar we het programma kunnen gaan opnemen. We gaan over een tijdje eens even heel rustig bekijken welke alternatieven er zijn en wat we als lange termijnoplossing gaan kiezen. En ik sluit Amsterdam zeker niet uit.”

Reacties van journalisten in het buitenland na schrappen weekend-uitzendingen
RTL kon na de melding van de politie ook niet anders dan de uitzending opschorten. “Op het moment dat je in een gebouw staat dat op instorten staat verlaat je dat gebouw. Dan begin je niet een discussie over dat dit gebouw eigenlijk beter gebouwd had moeten worden,” aldus Corinne Vella, de zus van Daphne Caruana Galizia, de Maltese journalist die in 2017 door een explosie in haar auto om het leven gebracht werd bij NRC.

Toch kan zo’n besluit op den duur vervelende gevolgen hebben. Vella: “criminelen kunnen zo het gevoel krijgen dat hun aanpak werkt, maar het verschil tussen criminelen en journalisten is nu net dat wij ons wél aan afspraken moeten houden. En dat we dus soms voorrang moeten geven aan de veiligheid van ons personeel. Zelfs als dit als een knieval kan worden geïnterpreteerd.”

Volgens Jan-Albert Hootsen gevestigd in Mexico en werkzaam voor persvrijheidsorganisatie CPJ zijn Nederlanders “in slaap gesust doordat het er meestal zo rustig aan toegaat, maar intussen heeft Nederland wel degelijk trekken van een narcostaat gekregen. En waar je bij de aanslag op Peter R. de Vries nog de discussie kon voeren of de daders nu de rechtsstaat of de journalistiek op de korrel hadden, laten de bedreigingen aan het adres van RTL Boulevard aan duidelijkheid niets te wensen over.”

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.