word studentlid

— maandag 12 juli 2021, 08:40 | 0 reacties, praat mee

Weekend-uitzendingen RTL Boulevard geschrapt, ‘politie vreesde voor aanslag met raketwerper’

Weekend-uitzendingen RTL Boulevard geschrapt, ‘politie vreesde voor aanslag met raketwerper’
Zwaarbewapende DSI staat voor de studio van RTL Boulevard op het Leidseplein in Amsterdam - © Joris van Gennip

De uitzending van RTL Boulevard is zaterdagavond niet doorgegaan vanwege een serieuze dreiging. Zondagavond was het vanwege extra veiligheidsmaatregelen wél mogelijk om vanuit Amsterdam uit te zenden, maar is door RTL zelf besloten om de uitzending niet door te laten gaan. Laatste wijziging: 12 juli 2021, 16:31

Zaterdag werd de studio ontruimd vanwege een ernstige dreiging. De politie zou berichten hebben onderschept van criminelen waarin de optie van een aanslag met een raketwerper of automatische vuurwapens werd besproken, meldt NRC.

De krant schrijft dat er binnen de onderwereld ongenoegen zou bestaan over media-aandacht waarin de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries van afgelopen dinsdag in verband wordt gebracht met zijn bijstand aan Nabil B., de kroongetuige in het Marengo-proces. De kroongetuige heeft belastende verklaringen afgelegd over de van drugshandel en liquidaties verdachte Ridouan T.. De broer van Nabil B werd doodgeschoten en ook de eerdere advocaat van kroongetuige B., Derk Wiersum, werd tijdens het proces geliquideerd. Het proces tegen de vermeende dader achter de aanslag op Wiersum start vandaag.

De politie Amsterdam en de gemeente Amsterdam laten desgevraagd weten geen commentaar te geven over de achtergrond van de “ernstige dreiging” met betrekking tot RTL Boulevard die zij zaterdag aan RTL hebben gemeld.

Zondagavond kon de uitzending met extra veiligheidsmaatregelen wel doorgaan, maar RTL besloot toen de uitzending te schrappen. “Wij hebben besloten het team van RTL Boulevard rust te geven.” In een verklaring melden ze alles in het werk te stellen “om de uitzendingen vanaf maandag 12 juli aanstaande te hervatten”.  “Nederland is een vrij land en onafhankelijke media zijn essentieel voor het functioneren van onze rechtsstaat”, staat in het statement.

De Telegraaf meldt dat op basis van meerdere bronnen dat er wordt gekeken naar alternatieve locaties voor het programma. De komende uitzendingen zouden in ieder geval de komende dagen niet vanaf het Leidseplein in Amsterdam worden gepresenteerd. Volgens een woordvoerder van RTL is er nog geen definitief besluit genomen.

Het annuleren van een heel programma vanwege een dreiging is uniek voor Nederland, zegt Peter ter Velde, projectleider bij PersVeilig, een initiatief van het Genootschap van Hoofdredacteuren, het Openbaar Ministerie, de politie en journalistenvakbond NVJ bij de NOS.

In het verleden waren er wel eens incidenten met journalistieke programma’s, zoals Tarik Z. bij het NOS Journaal en de Hells Angels die ongevraagd bij Barend en Van Dorp op bezoek kwamen. “Maar het is volgens mij uniek dat de dreiging zo serieus is dat een heel programma moet worden geschrapt,” zegt Ter Velde. PersVeilig ziet dat de grenzen van dreiging en geweld tegen journalisten steeds verder wordt verlegd. “In dit geval kunnen media hier weinig tegen doen, daar zijn geen trainingen voor. Je bent in zo’n situatie volledig afhankelijk van het werk van de opsporingsdiensten.”

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.