— dinsdag 6 juli 2021, 23:17 | 0 reacties, praat mee

Aanslag Peter R. de Vries: drie verdachten aangehouden, waaronder vermoedelijke schutter; Halsema: een brute, laffe misdaad

© ANP Hollandse Hoogte / Killian Lindenburg

UPDATE Tijdens een persconferentie in het Amsterdamse hoofdbureau van politie heeft de zogeheten driehoek - burgemeester, hoofdofficier van justitie en hoofdcommissaris van de politie - bevestigd dat Peter R. de Vries slachtoffer is geworden van een aanslag, eerder op de avond. De misdaadjournalist verkeert in levensgevaar, aldus burgemeester Femke Halsema. Laatste wijziging: 9 juli 2021, 08:37

Meer nieuws is er momenteel niet over zijn toestand. “Ons hart en ons medeleven gaat uit naar zijn gezin, familie en vrienden”, aldus Halsema. Ze zegt “dat er een brute, laffe misdaad” is gepleegd. Het onderzoek naar de aanslag loopt.

Een schutter heeft De Vries van dichtbij neergeschoten, aldus de Amsterdamse hoofdcommissaris Frank Paauw. Hij zegt dat na de aanslag een vluchtauto is geïdentificeerd, die uiteindelijk bij Leidschendam op snelweg A4 tot stoppen is gedwongen.

Daarbij zij twee verdachten aangehouden, waaronder de vermoedelijke schutter, stelt Paauw. Er is elders in de stad nog een derde verdachte aangehouden.

De aangehouden verdachte voldoet aan het eerder verspreide signalement. De politie sluit verdere aanhoudingen niet uit. Rond 23 uur vanavond werd het initiële sporenonderzoek in de Lange Leidsedwarsstraat afgeschaald. Een deel van de straat werd rond dat tijdstip weer vrijgegeven.

Demissionair minister van Justitie Ferd Grapperhaus en demissionair premier Mark Rutte hebben namens het kabinet hun afschuw uitgesproken over de aanslag. Rutte noemt het een aanval op de vrije journalistiek, “waarvan Peter R. de Vries bij uitstek” een voorbeeld is. “We zetten alles op alles om te zorgen dat het recht z’n beloop heeft”, aldus Rutte.

Grapperhaus stelde dat er “vanavond een buitengewone journalist is neergeschoten”. De aanslag “raakt journalisten, maar beschadigt onze samenleving”, aldus Grapperhaus. Hij zegt in nauw contact te staan met de Amsterdamse driehoek. “Als er dingen te melden zijn, zullen die écht gemeld worden”, aldus een geëmotioneerde Grapperhaus.

Hij noemt De Vries een bewonderenswaardige strijder. Grapperhaus wijst op de kentering in de Nederlandse misdaad, maar wil het onderzoek verder afwachten.

Bekijk meer van

Peter R. de Vries

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.