— donderdag 29 oktober 2015, 09:05 | 0 reacties, praat mee

Plasterk ‘trotse winnaar’ bij Big Brother Awards

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk en de korpschef van de Nationale Politie hebben de Big Brother Awards 2015 gewonnen, voor respectievelijk de ingrijpende zogeheten Wiv-sleepnetwet en plannen voor zogeheten 'predictive policing', waarbij statistiek en grote hoeveelheden data worden ingezet om te voorspellen waar misdaad mogelijk plaats zal vinden.

Plasterk (die overigens de prijs zelf kwam ophalen) won tevens met ruime meerderheid (57 procent) de Publieksprijs. Andere kandidaten waren Achmea voor het plan korting op polissen te verlenen als de verzekeraar in het privéleven mag meekijken en Microsoft voor de privacyschendingen in het jongste besturingssysteem Windows 10.

De begin oktober overleden oprichter van XS4ALL en De Digitale Stad Felipe Rodriguez werd geëerd met een naar hem vernoemde ‘positieve privacyprijs’. Wie zich inzet voor privacy en internetvrijheid maakt vanaf nu kans op deze Felipe Rodriguez Award. De eerste ging naar Oostenrijker Max Schrems, wiens strijd tegen gigant Facebook tot aan het Europees Hof van Justitie uiteindelijk een omstreden data-uitwisselingsprogramma tussen Europa en de Verenigde Staten hielp torpederen.

Plasterk hield bij de acceptatie van zijn prijs een toespraak, die niet in goede aarde viel. Plasterk vroeg begrip voor rol die veiligheidsdiensten moeten spelen. “Dat er de afgelopen tien jaar in Nederland geen grote terroristische aanslag heeft plaatsgevonden gaat niet vanzelf, veiligheid moet permanent worden bevochten”, aldus Plasterk.

Plasterk sloot niet uit dat er nog wijzigingen aan het voorstel voor zijn sleepnetwet worden doorgevoerd. De prijs komt mogelijk te vroeg, aldus Plasterk. Meer bij Big Brother Awards

 

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.