basis naar compleet

— dinsdag 6 oktober 2015, 10:50 | 0 reacties, praat mee

Hof: data-uitwisselingsprogramma EU-VS ongeldig

Oostenrijker Max Schrems, in afwachting van het oordeel van het EHJ | Julien Warnand / EPA

Het Europees Hof van Justitie heeft met onmiddellijke ingang de zogeheten 'Safe Harbor'-overeenkomst tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten opgeschort, dat het opslaan van privacy-gevoelige informatie van Europeanen op Amerikaans grondgebied regelt. Amerikaanse bedrijven die in Europa zaken doen zullen hun werkwijze moeten aanpassen. Laatste wijziging: 8 oktober 2015, 10:19

De regeling maakte een uitzondering op de strenge Europese privacyregels voor Amerikaanse bedrijven en instanties. Mits aan bepaalde voorwaarden werd voldaan, mochten de gegevens toch buiten Europees grondgebied worden bewaard. Nu het verdrag ongeldig is verklaard, zullen Amerikaanse bedrijven individueel met Europa tot afspraken moeten komen.

Het Hof heeft grote problemen met het feit dat onder de regeling de privacytoezichthouders van individuele lidstaten geen enkel machtsmiddel hebben om klachten van burgers te behandelen. Zo valt niet te controleren dat de privacy en andere fundamentele grondrechten niet worden geschonden. Het Hof stelt dat de Europese Commissie, die het Safe Harbor-programma met de Verenigde Staten afsprak, niet over de competentie beschikte om nationale toezichthouders zo buiten spel te zetten.

Ook zouden Amerikaanse bedrijven volgens het Hof wanneer het erom spant de Amerikaanse overheid altijd toegang geven tot informatie, ongeacht beperkingen die onder Safe Harbor zijn afgesproken.

De uitspraak is een gevolg van een klacht van Oostenrijker Max Schrems, die zich na de onthullingen door Edward Snowden zorgen maakte over de wijze waarop Facebook (met een hoofdkantoor in Ierland) met zijn data omging. Hoewel de Ierse privacytoezichthouder DPC in eerste instantie weinig zin had Schrems’ klacht op te pakken, gebeurde dat uiteindelijk toch.

Daarna besloot een Ierse rechter het Europees Hof om een oordeel te vragen. Dat leidt nu dus tot een volledige opschorting van het veilige haven-principe. Ook kreeg DPC een tik op de vingers vanwege het getreuzel: ze hadden de zaak voortvarender moeten oppakken, aldus het Hof in het oordeel. [.pdf]

 

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.