— woensdag 3 december 2014, 09:13

Nominaties Big Brother Awards bekend

Digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom heeft de nominaties bekend gemaakt voor de jaarlijkse Big Brother Award, die op 16 december wordt uitgereikt in Amsterdam. Opmerkelijke genomineerde is vicepremier Lodewijk Asscher, die in een vorig bestaan zelfs jurylid van de awards is geweest. Asscher is genomineerd voor de invoering van het Systeem Risico Indicatie (SyRI) - dat alle beschikbare bronnen over burgers aan elkaar knoopt om op dat profiel een risico-analyse voor fraude te kunnen doorvoeren. SyRI werd zonder stemming door de Tweede en Eerste Kamer geloodst. Andere genomineerden zijn de Belastingdienst voor de onstilbare informatiehonger en minister Opstelten (die de prijs al twee keer won) voor zijn hackplannen, het opslaan van kentekengegevens, het vasthouden aan de bewaarplicht ondanks dat Europese rechters deze illegaal vinden en daarmee verdachtmaking van alle Nederlanders. Ook zal er een Expertprijs worden uitgereikt. Hans de Zwart, directeur van Bits of Freedom, ziet een rode draad: "De genomineerden hebben allemaal een sterk wantrouwen in de burger. Het motto lijkt: alles verzamelen en iedereen doorlichten." Het is de tiende keer dat de Big Brother Awards worden uitgereikt; er wordt tijdens de ceremonie daarom teruggeblikt op tien jaar privacydebat.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.