basis naar compleet

— vrijdag 22 april 2022, 14:07 | 0 reacties, praat mee

Pieter Omtzigt publiceert eerste resultaten onderzoek naar omstreden spionagesoftware Pegasus

© Bart Maat / ANP

Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt heeft de eerste resultaten van zijn onderzoek naar de omstreden spionagesoftware Pegasus openbaar gemaakt. Hij werkt al drie maanden als rapporteur van de Raad van Europa, zoals hij eerder ook namens deze Raad onderzoek deed naar de moord op de Maltese journalist Daphne Caruana Galizia. Laatste wijziging: 22 april 2022, 14:07

Pegasus kan ongemerkt worden geïnstalleerd op telefoons van slachtoffers. Die kunnen worden gevolgd, afgeluisterd, bespioneerd en hun gegevens kunnen worden gekopieerd. De spionagesoftware Pegasus wordt ontwikkeld door de Israëlische softwaremaker NSO Group en is al jaren omstreden. Volgens fabrikant NSO is de software bedoeld voor misdaad- en terreurbestrijding, maar uit onderzoek blijkt dat het ook wordt gebruikt door autoritaire regimes om critici af te luisteren. Pegasus is ingezet tegen politici, journalisten en mensen in hun omgeving. Er zijn ook al diverse rechtszaken tegen het bedrijf gevoerd, vanwege de spionagesoftware.

Omtzigt spreekt tegenover NU.nl van een gevaar voor de democratie. Er zijn sterke vermoedens dat meerdere Europese landen Pegasus gebruiken, maar eerlijke antwoorden zijn er nog niet. “We weten niet wie het doet, maar het vermoeden is dat de Spaanse, Poolse en Hongaarse regeringen zich hieraan schuldig maken. Die regeringen heb ik zes precieze vragen gesteld en ze hebben de deadline voor beantwoording niet gehaald”, aldus Omtzigt. Omtzigt wil ook weten of Pegasus ook in Nederland wordt gebruikt. “Tot nu toe kwam daarop geen duidelijk antwoord”, zegt hij tegen NU.nl.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.