Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— maandag 11 april 2022, 15:11 | 0 reacties, praat mee

Ook Brusselse kopstukken doelwit van spionagesoftware

De website van NSO Group rept over de vermeende voordelen van de afluistersoftware: terreur- en misdaadbestrijding | NSO Group

Ook kopstukken van de Europese Commissie zijn bespioneerd met Israëlische spyware, zeggen ingewijden. Het is onduidelijk wie erachter zit, maar Apple heeft hen gewaarschuwd dat ze op de korrel zijn genomen door "aanvallers die worden gesteund door andere landen". De onderzoekscommissie die het Europees Parlement op de zogeheten Pegasus-affaire heeft gezet, wil de zaak uitzoeken, zegt onderzoeksleider Sophie in 't Veld. Laatste wijziging: 11 april 2022, 15:16

Een van de slachtoffers is de Belgische Eurocommissaris Didier Reynders (Justitie), blijkt uit documenten waarop persbureau Reuters de hand heeft gelegd. Er zouden nog minstens vier anderen zijn. Apple heeft hen in november laten weten dat hun iPhones doelwit waren. De commissie noch het techbedrijf willen zeggen of de aanvallen zijn geslaagd en wat de aanvallers mogelijk hebben buitgemaakt.

De Israëlische maker van de Pegasus-spionagesoftware ontkent erbij betrokken te zijn. Een branchegenoot die een soortgelijk product levert, doet er het zwijgen toe.

Een aantal aangevallen telefoons is door de Europese Commissie onderzocht, zeggen Brusselse bronnen tegen Reuters. Daaruit zou niet duidelijk zijn geworden of ze inderdaad zijn aangetast.

Overheden, ook die van EU-landen Polen en Hongarije, hebben met de spyware van het Israëlische bedrijf NSO ingebroken in de telefoons van tienduizenden nietsvermoedende mensen, brachten onderzoeksjournalisten vorige zomer aan het licht. Niet alleen die van terroristen en criminelen, maar ook van politieke tegenstanders en dissidenten.

Begin januari bleek Pegasus ook te zijn ingezet tegen een medewerker van Human Rights Watch, die ook door Apple werd gewaarschuwd. De Europees Toezichthouder voor gegevensbescherming EDPS wil dat dit type afluistersoftware in Europa helemaal verboden wordt.

In ‘t Velds commissie wil het onderzoek uitbreiden met de nieuwe onthullingen. “Nu zijn ook de Europese instellingen doelwit van actoren met sterke spionagesoftware tot hun beschikking. Dit moet tot op de bodem uitgezocht worden”, zegt de D66-Europarlementariër. Ze wil in de eerste plaats achterhalen wie er de hand in had, want dan pas valt te overzien in welke mate “dit de integriteit van de hele EU raakt”.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.