— dinsdag 20 juli 2021, 09:26 | 0 reacties, praat mee

Amazon haalt infrastructuur NSO Group offline

© Igor Golovniov / SOPA Images / Shutterstock

Amazon Web Services heeft accounts en infrastructuur die gebruikt worden door het Israëlische private bedrijf NSO Group offline gehaald, meldt Vice. Aanleiding was het nieuws de Pegasus-software van NSO Group tegen journalisten is gebruikt. Laatste wijziging: 21 juli 2021, 09:23

Uit het internationale onderzoek The Pegasus Project van Forbidden Stories, Amnesty International en internationale media bleek dat de NSO Group Amazons CloudFront gebruikte voor het verspreiden van zijn spyware. Er zijn 37 hackaanvallen bevestigd, maar in totaal stonden ruim 180 journalisten op de lijst als potentieel doelwit. Ook Citizen Lab, dat een ‘peerreview’ van het onderzoek uitvoerde, bevestigt het gebruik van CloudFront.

Amazon heeft als reactie daarop accounts en infrastructuur van de NSO Group offline gehaald, omdat de acties van het Israëlisch bedrijf tegen de voorwaarden van Amazon in gaan. Het betekent overigens niet dat het bedrijf niets meer kan doen, de NSO Group gebruikt ook nog diensten van anderebedrijven als Digital Ocean, OVH en Linode.

Tweakers noemt de stap van Amazon opvallend. Motherboard heeft vorig jaar al aan Amazon laten weten dat de NSO Group Amazon-infrastructuur heeft gebruikt om malware te verspreiden. Amazon heeft voor zover bekend toen niets gedaan en reageerde niet op een vraag of de NSO daarmee de voorwaarden van het bedrijf zou schenden.

De Organized Crime and Corruption Reporting Project, heeft inmiddels een interactieve kaart online gezet waarop te zien is welke journalisten doelwit waren. Meer bij Vice

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.