banner festival 23

— zondag 3 mei 2020, 10:00 | 0 reacties, praat mee

Persvrijheidsmonitor 2019: beroepsgroep en overheid reageren op bedreigingen tegen journalisten

Was 2018 het jaar van de serieuze aanslagen op de gebouwen van De Telegraaf en Panorama en ernstige bedreigingen van individuele journalisten, in 2019 zagen we hoe de beroepsgroep en de overheid daarop reageerden. Dat blijkt uit de Persvrijheidsmonitor 2019 die op 3 mei, de Dag van de Persvrijheid, is gepubliceerd. Laatste wijziging: 25 maart 2021, 16:20

Met onder andere de lancering van het initiatief PersVeilig reageerde de journalistieke beroepsgroep en de overheid op de ernstige bedreigingen tegen individuele journalisten. Het beeld bevestigt wat al een aantal jaren het geval is: journalisten krijgen steeds vaker op straat te maken met agressief gedrag. Vorig jaar kwamen er bij dat meldpunt 39 meldingen binnen. Daarbij ging het 25 keer om bedreigingen en 8 keer om fysiek geweld. In 13 gevallen hebben journalisten in 2019 aangifte gedaan.

Een greep uit de incidenten: de gijzeling van NOS-journalist Robert Bas, de beveiliging Telegraaf-journalist John van den Heuvel, geweldsincidenten tegen individuele journalisten, het signaal van de overheid dat nooit is uitgesloten dat er strafrechtelijk onderzoek wordt gedaan naar bronnen die misstanden aan journalisten melden, pogingen om publicaties te voorkomen via juridische procedures, het buiten de deur houden van media, het Wetsvoorstel strafbaarstelling verblijf terroristisch gecontroleerd gebied, waarin geen uitzondering geldt voor journalisten, en bedreigingen tegen vrouwelijke journalisten.

De volledige Persvrijheidsmonitor 2019, van onderzoekers Otto Volgenant en Tarlach McGonagle is hier [pdf] te lezen.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.