Persvrijheidsmonitor 2019: beroepsgroep en overheid reageren op bedreigingen tegen journalisten

Was 2018 het jaar van de serieuze aanslagen op de gebouwen van De Telegraaf en Panorama en ernstige bedreigingen van individuele journalisten, in 2019 zagen we hoe de beroepsgroep en de overheid daarop reageerden. Dat blijkt uit de Persvrijheidsmonitor 2019 die op 3 mei, de Dag van de Persvrijheid, is gepubliceerd.
Met onder andere de lancering van het initiatief PersVeilig reageerde de journalistieke beroepsgroep en de overheid op de ernstige bedreigingen tegen individuele journalisten. Het beeld bevestigt wat al een aantal jaren het geval is: journalisten krijgen steeds vaker op straat te maken met agressief gedrag. Vorig jaar kwamen er bij dat meldpunt 39 meldingen binnen. Daarbij ging het 25 keer om bedreigingen en 8 keer om fysiek geweld. In 13 gevallen hebben journalisten in 2019 aangifte gedaan.
Een greep uit de incidenten: de gijzeling van NOS-journalist Robert Bas, de beveiliging Telegraaf-journalist John van den Heuvel, geweldsincidenten tegen individuele journalisten, het signaal van de overheid dat nooit is uitgesloten dat er strafrechtelijk onderzoek wordt gedaan naar bronnen die misstanden aan journalisten melden, pogingen om publicaties te voorkomen via juridische procedures, het buiten de deur houden van media, het Wetsvoorstel strafbaarstelling verblijf terroristisch gecontroleerd gebied, waarin geen uitzondering geldt voor journalisten, en bedreigingen tegen vrouwelijke journalisten.
De volledige Persvrijheidsmonitor 2019, van onderzoekers Otto Volgenant en Tarlach McGonagle is hier [pdf] te lezen.
Praat mee