— woensdag 8 mei 2019, 20:30 | 0 reacties, praat mee

Onderzoekers: ‘Meer solidariteit en opvang nodig voor slachtoffers van geweld’

De politiek en journalistiek moeten pro-actief optreden tegen bedreiging van vrouwelijke journalisten. De politiek kan dat doen door bescherming van vrouwelijke journalisten op de politieke agenda te zetten en de bewijslast te vereenvoudigen. De journalistiek zelf kan zorg dragen voor meer solidariteit met vrouwelijke collega’s die slachtoffer zijn geworden van geweld, betere collegiale opvang en het instellen van een vertrouwenspersoon.

Dat zijn enkele van de belangrijkste aanbevelingen die onderzoekers Marjolein Odekerken en Alex Brenninkmeijer vanavond op het Festival van het Vrije Woord deden naar aanleiding van hun onderzoek ‘Een onveilig klimaat’, dat kijkt naar bedreigingen van vrouwelijke journalisten. Uit dat onderzoek bleek vorige week al dat vijftig procent van de vrouwelijke journalisten te maken heeft met bedreigingen.

Volgens Odekerken en Brenninkmeijer leidt onderlinge solidariteit tot minder individuele kwetsbaarheid. Daarom pleiten ze voor collectieve actie van de politiek en de journalistiek. Vooral cursussen en trainingen over hoe om te gaan met geweld – al dan niet specifiek gericht op vrouwen – worden door ondervraagden in het onderzoek gezien als de meest zinvolle maatregelen. Ook gesprekken met collega’s en leidinggevenden scoren hoog. Daarnaast willen de ondervraagden dat geweld strenger wordt aangepakt en strenger toezicht op online reacties.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.