Onderzoekers: ‘Meer solidariteit en opvang nodig voor slachtoffers van geweld’

De politiek en journalistiek moeten pro-actief optreden tegen bedreiging van vrouwelijke journalisten. De politiek kan dat doen door bescherming van vrouwelijke journalisten op de politieke agenda te zetten en de bewijslast te vereenvoudigen. De journalistiek zelf kan zorg dragen voor meer solidariteit met vrouwelijke collega’s die slachtoffer zijn geworden van geweld, betere collegiale opvang en het instellen van een vertrouwenspersoon.
Dat zijn enkele van de belangrijkste aanbevelingen die onderzoekers Marjolein Odekerken en Alex Brenninkmeijer vanavond op het Festival van het Vrije Woord deden naar aanleiding van hun onderzoek ‘Een onveilig klimaat’, dat kijkt naar bedreigingen van vrouwelijke journalisten. Uit dat onderzoek bleek vorige week al dat vijftig procent van de vrouwelijke journalisten te maken heeft met bedreigingen.
Volgens Odekerken en Brenninkmeijer leidt onderlinge solidariteit tot minder individuele kwetsbaarheid. Daarom pleiten ze voor collectieve actie van de politiek en de journalistiek. Vooral cursussen en trainingen over hoe om te gaan met geweld – al dan niet specifiek gericht op vrouwen – worden door ondervraagden in het onderzoek gezien als de meest zinvolle maatregelen. Ook gesprekken met collega’s en leidinggevenden scoren hoog. Daarnaast willen de ondervraagden dat geweld strenger wordt aangepakt en strenger toezicht op online reacties.
Praat mee