— dinsdag 13 augustus 2019, 08:19 | 0 reacties, praat mee

Huib Modderkolk niet in beroep tegen gedeeltelijk verbod op AIVD-boek

Huib Modderkolk - © Foto: ANP/Jerry Lampen

Onderzoeksjournalist Huib Modderkolk en de Volkskrant gaan niet in beroep tegen de rechterlijke uitspraak in kort geding waarbij Modderkolk, op straffe van een dwangsom van maximaal 250.000 euro, gelast werd bepaalde onderdelen van zijn nog te verschijnen boek Het is oorlog maar niemand die het ziet te verwijderen. Dat zei Modderkolk maandagavond in het radioprogramma Kunststof.

De rechter volgde met de uitspraak het oordeel van inlichtingendienst AIVD dat de bewuste passages levensgevaar opleveren voor een informant. Modderkolk had het boek op eigen initiatief voorgelegd aan de AIVD waarna er discussie ontstond over wat er uit het boek moet.

Modderkolk over de reden niet in hoger beroep te gaan: ‘Dat heeft deels met pragmatisme te maken maar ook met hoe de rechtszaak is verlopen. Wij, de uitgever, de Volkskrant en ik, vinden het belangrijk dat de AIVD naar de rechter gaat als het bepaalde passages uit het boek wil halen. (...) En daar moet je het dan misschien ook bij laten.’

Modderkolk gaf aan dat er bij zo’n rechtszaak ‘een soort powerplay’ op gang komt waarbij de staat de kwestie enorm belangrijk maakt. De landsadvocaat wordt ingezet, de eisen in kort geding zijn vergaand en de gevolgen van publicatie worden zwaar aangezet. ‘Daar kun je je heel moeilijk tegen verdedigen’.

In detail trad Modderklok verder niet, want ‘ik mag er inhoudelijk helaas weinig over zeggen’. Daarmee doelt hij op de dwangsom bij overtreding van het publicatieverbod.

AIVD-directeur Dick Schoof kondigde destijds ook nog aan dat hij “zich gedwongen zag” aangifte te doen tegen Modderkolk wegens het voornemen om staatsgeheimen te publiceren. Daar ontstond zoveel ophef over dat zijn baas minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken verklaarde dat daar ‘voorlopig’ geen sprake van is.

Meer bij Kunststof Radio.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.