— woensdag 11 september 2019, 09:12 | 0 reacties, praat mee

Zonder toestemming afreizen naar terreurgebied wordt strafbaar, ook voor journalisten

Juli 2019: onderzoekers bij een massagraf nabij Raqqa, Syrië. Er liggen daar mogelijk 200 lichamen begraven. | AFP

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft ingestemd met een wetsvoorstel dat journalisten en hulpverleners verplicht toestemming te vragen bij het ministerie van Justitie, alvorens af te reizen naar gebied dat in handen is van terreurorganisaties.

Het wetsvoorstel van minister Ferdinand Grapperhaus stelt verblijf in die gebieden zonder toestemming vooraf strafbaar. NRC meldt dat een voorstel om perskaarthouders achteraf toestemming te verlenen werd verworpen.

Hans Jaap Melissen noemt het op Twitter “een gevaarlijke wet”, dat geen rekening houdt met de snelheid waarmee soms moet worden afgereisd. Melissen vindt het ook problematisch dat nu veel meer mensen over de reisplannen te horen krijgen.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) is tegen zo’n registratieplicht voor journalisten die worden uitgezonden naar conflictgebieden. “Dit tast de onafhankelijkheid van de journalistiek aan. In het borgen van grondrechten is onze hoop nu gevestigd op de senaat”, aldus NVJ-secretaris Thomas Bruning tegenover de krant.

De wet moet het mogelijk maken om mensen die afreizen naar deze gebieden, langer vast te houden gedurende onderzoek naar mogelijke terreurdaden die daar gepleegd zijn. Meer bij NRC

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.