training eu starters

— woensdag 11 september 2019, 09:12 | 0 reacties, praat mee

Zonder toestemming afreizen naar terreurgebied wordt strafbaar, ook voor journalisten

Juli 2019: onderzoekers bij een massagraf nabij Raqqa, Syrië. Er liggen daar mogelijk 200 lichamen begraven. | AFP

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft ingestemd met een wetsvoorstel dat journalisten en hulpverleners verplicht toestemming te vragen bij het ministerie van Justitie, alvorens af te reizen naar gebied dat in handen is van terreurorganisaties. Laatste wijziging: 18 september 2019, 15:11

Het wetsvoorstel van minister Ferdinand Grapperhaus stelt verblijf in die gebieden zonder toestemming vooraf strafbaar. NRC meldt dat een voorstel om perskaarthouders achteraf toestemming te verlenen werd verworpen.

Hans Jaap Melissen noemt het op Twitter “een gevaarlijke wet”, dat geen rekening houdt met de snelheid waarmee soms moet worden afgereisd. Melissen vindt het ook problematisch dat nu veel meer mensen over de reisplannen te horen krijgen.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) is tegen zo’n registratieplicht voor journalisten die worden uitgezonden naar conflictgebieden. “Dit tast de onafhankelijkheid van de journalistiek aan. In het borgen van grondrechten is onze hoop nu gevestigd op de senaat”, aldus NVJ-secretaris Thomas Bruning tegenover de krant.

De wet moet het mogelijk maken om mensen die afreizen naar deze gebieden, langer vast te houden gedurende onderzoek naar mogelijke terreurdaden die daar gepleegd zijn. Meer bij NRC

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.