— dinsdag 14 augustus 2018, 09:17 | 0 reacties, praat mee

Persvrijheid Zuidoost-Azië neemt af

De Cambodia Daily kreeg een belastingheffing opgelegd. Volgens de eigenaar zat er een politiek motief achter. - © Kith Serey / EPA

Het is slecht gesteld met de persvrijheid in Zuidoost-Azië. De bewegingsruimte van onafhankelijke media in onder andere Cambodja, de Filipijnen, Myanmar en Thailand wordt steeds verder ingeperkt, meldt het Financieele Dagblad.

Tientallen radiostations, websites en kranten zijn de afgelopen paar jaar op last van de autoriteiten gesloten of opgekocht door overheidsvriendelijke partijen. Journalisten worden bedreigd, beschuldigd van het verspreiden van ‘fake news’ of aangeklaagd wegens spionage. Er bestaat veel angst om gearresteerd te worden, zelfcensuur ligt op de loer.

De verklaring voor de afname van de persvrijheid is volgens Jane Worthington, uitvoerend directeur bij de International Federation of Journalists Asia-Pacific, te zoeken in de regionale afbreuk van democratie. In Thailand heb je een militair regime, in Myanmar blijft de dagelijkse invloed van de voormalige junta groot, ondanks verkiezingen drie jaar geleden, en in Cambodja is een de facto eenpartijstaat. “Een uitbraak van autocratisch leiderschap bederft gevestigde democratische instituten. Cambodja bijvoorbeeld was eens een succesverhaal, nu is het een onverbloemde dictatuur zonder oppositie,” zegt Worthington. Meer bij het Financieele Dagblad

Lees ook:
Proces tegen Reuters-journalisten van start in Myanmar 9 juli 2018
Cambodja stelt verspreiden nepnieuws strafbaar 6 juli 2018

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.