training eu starters

— maandag 15 januari 2018, 11:33 | 0 reacties, praat mee

Filipijnen willen nieuwssite Rappler sluiten vanwege ‘buitenlandse inmenging’

Het besluit waarin intrekking van de exploitatievergunning wordt gemeld | Securities and Exchange Commission

In de Filipijnen moet de populaire nieuwssite Rappler sluiten. Officieel vanwege een besluit van de Filipijnse beurstoezichthouder, maar de intrekking van de licentie wordt alom gezien als een strafmaatregel vanwege berichtgeving over president Dutertes bloedige 'oorlog tegen drugs'. Laatste wijziging: 16 juni 2020, 10:59

Bij die acties tegen vermeende drugsdealers en gebruikers zijn sinds Dutertes aantreden in 2016 al duizenden mensen gedood. Daar komt veelal geen rechter aan te pas: de meeste doden vallen bij de politie-acties en zijn volgens Rappler (en internationale mensenrechtenorganisaties) weinig meer dan buitenrechtelijke executies.

De site wordt beschuldigd van het schenden van de grondwet, in het bijzonder wat betreft bepalingen rond buitenlandse invloed. Onder meer het Omidyar Network van Ebay-oprichter Pierre Omidyar investeerde vanaf 2013 in het platform.

De intrekking van de exploitatievergunning van de nieuwssite is uniek in de geschiedenis van de toezichthouder en de Filipijnse media, schrijft Rappler in een oproep om op te staan voor de persvrijheid.

Volgens Rappler zijn ze gedurende het vijf maanden lopende onderzoek van de toezichthouder altijd transparant geweest en is dit besluit een ‘genadeschot’ na jarenlange aanvallen van onder meer president Duterte zelf.

Rappler zegt tegen het besluit in de beroep te gaan en “alle juridische middelen die ons ter beschikking staan te zullen inzetten”.

 

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.