banner festival 23

— vrijdag 4 maart 2016, 09:50 | 0 reacties, praat mee

OVSE geeft aanbevelingen voor dronejournalistiek

ANP

Het gebruik van drones door journalisten voor nieuwsgaring moet beschermd worden omdat het een integraal deel uitmaakt van hoe journalisten aan informatie komen en gebeurtenissen verslaan. Dat zegt Dunja Mijatović, binnen de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) verantwoordelijk voor het mediasegment. Ze heeft daarom een reeks aanbevelingen gedaan voor dronejournalistiek. Laatste wijziging: 10 maart 2016, 10:15

Drones, op afstand bestuurde modelvliegtuigen, zorgen voor een nieuwe manier om berichtgeving te ondersteunen. Mijatović geeft als voorbeeld situaties waar onrust heerst onder de bevolking of conflicten zijn. ‘Drones zorgen voor een extern uitkijkpunt, verstrekken cruciale beelden terwijl journalisten relatief veilig kunnen werken’. Daarom moet de inzet van drones vallen onder het recht van vrijheid van meningsuiting en informatie. “Het is een hulpmiddel als elk ander voor een journalist en het is onderdeel van het verzamelen van nieuws.”

Ze moedigt lidstaten dan ook aan wettelijke kaders op te stellen om er voor te zorgen dat drones gebruikt kunnen worden voor nieuwsgaring. Het journalistiek gebruik van drones is nog aan veel regels gebonden. In april vorig jaar lokte de NVJ nog een rechtszaak uit omdat particuliere dronevliegers met minder regels te maken krijgen dan commercieële gebruikers zoals (foto)journalisten. De fotojournalist die de drone vloog werd wel strafbaar verklaard, maar kreeg uiteindelijk geen boete.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.