— dinsdag 14 april 2015, 15:32 | 0 reacties, praat mee

Drone moet rechtszaak uitlokken

Om een rechtszaak uit te lokken heeft de NVJ dinsdag een drone opnames laten maken boven de Scheveningse Pier. Hobbyisten mogen het sinds kort wel, maar journalisten niet. Volgens de beroepsvereniging is de huidige regelgeving, die (foto)journalisten verbiedt gebruik te maken van onbemande vliegtuigen, onwerkbaar. Een journalist die een drone bestuurt riskeert strafvervolging en een forse boete. Een particulier mag wel de lucht in met een op afstand bestuurbare vliegmachine. Het kabinet kondigde onlangs aan dat de regels voor het gebruik van drones per 1 juli worden verruimd, maar die verruiming van de regels geldt alleen voor politie, brandweer en hulpdiensten.

De drone-opnamen worden gemaakt voor een documentaire over de Pier van Scheveningen. Dat gebeurde dinsdag door een particulier. Ook fotograaf en drone-bezitter René Oudshoorn was aanwezig. Had hij de opnamen gemaakt, dan riskeert hij strafvervolging en een boete van ruim 8.000 euro.

Dat verschil vormt de basis voor een rechtszaak tegen de staat wegens inkomstenderving. De fotograaf loopt inkomsten mis, die hij als niet-fotograaf wel had kunnen incasseren,

Bekijk meer van

vernieuwing René Oudshoorn NVJ

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.