word studentlid

— dinsdag 7 juli 2015, 17:23 | 0 reacties, praat mee

Werkbare regels journalistieke drones in zicht

Werkbare regels journalistieke drones in zicht
Adam Meek / CCBY

Een werkbare oplossing voor het gebruik van journalistieke drones ligt op de horizon, maar voor het zover is, moet de Staat nog wel de nodige belemmeringen wegnemen. Dat is een eerste conclusie na een gesprek tussen de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), de voor dronegebruik bestrafte fotojournalist René Oudshoorn en de landsadvocaat en ambtenaren van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. De Staat wil het huidige verschil tussen particulieren en professioneel gebruik opheffen voor zogeheten mini-drones tot vier kilogram. Er zijn nu veel kostbare beperkingen voor professionals, zoals vergunningen en opleidingseisen die voor particulieren niet gelden. Laatste wijziging: 9 juli 2015, 11:06

De NVJ stelt dat het ondanks de bemoedigende signalen vooralsnog te vroeg is om de dagvaarding tegen de Staat in te trekken. De NVJ wil met een proces werkbare regels afdwingen. Nieuwe regels die per juli zijn ingegaan, vereisen nog steeds dat de (foto)journalist tot 48 uur van tevoren een vluchtplan indient en een ontheffing regelt. “Zolang er een ontheffing moet worden aangevraagd blijft de situatie onwerkbaar. Nieuws is en blijft onvoorspelbaar”, stelt NVJ-secretaris Rosa García López.

Ook advocaat Otto Volgenant, die de NVJ bijstaat, noemt die beperking een probleem. Hij verwijst naar de politieperskaart, die geselecteerde journalisten nu al meer bevoegdheden geeft. Zoiets zou een goede oplossing kunnen zijn voor het huidige bureaucratische systeem.

Volgenant benadrukt verder dat een vrijstelling tot drones van vier kilo wenselijk is. “Wij hebben voorgesteld verder te praten over een testfase waarin een beperkt aantal journalisten en media ruimte krijgen om drones in te zetten voor nieuwsgaring, bij wijze van experiment. De resultaten van deze experimentele fase kunnen gebruikt worden om het toekomstige beleid nader in vullen”, aldus Volgenant.

De Staat zou open staan voor een dergelijk experiment. Rond 13 juli wordt hierop een officieel antwoord verwacht.

Per 1 oktober worden nieuwe regels rond drones van kracht. Voor drones boven de vier kilo zou het ministerie van Infrastructuur en Milieu met ontheffingen willen gaan werken.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.