— vrijdag 1 mei 2015, 07:24 | 0 reacties, praat mee

Mogelijk soepeler regels voor drones

UPDATE Het ministerie van Infrastructuur en Milieu komt met soepelere regels voor drones. Het gaat wel om zogeheten mini drones, tot vier kilo. Commerciële gebruikers hoeven dan niet langer een vergunning en ontheffing aan te vragen. Wel worden de veiligheidseisen voor dit gebruik strenger, waardoor minder hoog en ver kan worden gevlogen. Het kabinet kondigde in maart aan de regelgeving voor het gebruik van drones te verruimen. Maar dat was alleen maar voor politie, brandweer en hulpdiensten. De beroepsverenigiging NVJ wilde nog een duidelijk plan voor professioneel dronegebruik. Op dit moment kunnen particulieren zonder vergunning met een drone vliegen, terwijl commerciële gebruikers, bijvoorbeeld (foto)journalisten, ontheffingen moeten aanvragen. Om een rechtszaak uit te lokken werden half april met een drone opnames gemaakt boven de Scheveningse Pier. Laatste wijziging: 7 mei 2015, 09:41

Met de nieuwe regels voor ‘mini drones’ (drones tot 4 kilo) wordt het voor commerciële gebruikers makkelijker om drones doelgericht en flexibel in te zetten. De beoogde regels worden de komende vier weken voorgelegd ter internetconsultatie. Voor particuliere gebruikers die hoger, verder of met zwaardere drones willen vliegen gelden straks dezelfde regels als voor commerciële gebruikers – tenzij ze op een modelvliegveldje bij een modelvliegvereniging vliegen.

Met het oog op de veiligheid moet degene die de ‘mini drone’ bedient zorgen voor een horizontale afstand tot bijvoorbeeld gebouwen en groepen mensen van minimaal 50 meter. De drone mag niet hoger dan 50 meter vliegen en niet verder dan 100 meter van de bestuurder. Drones moeten altijd voorrang verlenen aan ander luchtverkeer, 50 meter afstand van elkaar houden en mogen niet binnen een straal van 5 kilometer van luchthavens vliegen.

Met het oog op veiligheid wordt gefaseerd gewerkt aan regelgeving voor het gebruik van drones, maar de nieuwe regels zouden al mogelijk per 1 oktober kunnen ingaan. Commerciële bestuurders van een drone zouden dan al vanaf 1 juli een brevet en vergunning kunnen krijgen na het afleggen van een theorie- en praktijkexamen. Hiermee kunnen ze structureel vliegen met drones. Dit vervangt de verplichting tot aanvragen van een ontheffing voor een vlucht.

De NVJ reageert verheugd op de versoepeling. ““Eindelijk heeft Mansveld begrepen dat de huidige regelgeving en met name het aanvragen van een ontheffing zes weken voor gebruik van de drone – onwerkbaar is voor journalisten,” aldus NVJ- en NVF- secretaris Rosa García López. Maar het gaat de NVJ nog niet ver genoeg: “voor drones boven de vier kilo levert het bovendien geen verruiming op” en daarom zal de NVJ in mei de Staat dagvaarden om de huidige knelpunten volledig op te lossen.

Bekijk meer van

vernieuwing

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.