training eu starters

— woensdag 16 december 2015, 15:21 | 0 reacties, praat mee

Fotojournalist die met drone vloog: wel strafbaar, geen boete

Flickr CC BY 2.0 / Adam Meek

Hoewel fotograaf Roel Dijkstra wel degelijk strafbaar bezig was toen hij op 17 juli 2013 een modelhelikopter liet opstijgen in de gemeente Vlaardingen, krijgt hij hiervoor geen straf. Dat heeft het Gerechtshof in Den Haag woensdag bepaald. Eerder werd Dijkstra nog veroordeeld tot het betalen van een boete van 1000 euro (waarvan 750 voorwaardelijk) voor de overtreding. Daar tekende de fotojournalist beroep tegen aan. Laatste wijziging: 16 december 2015, 15:24

In het in rijk ambtelijk taalgebruik gehulde vonnis stelt het Gerechtshof dat Dijkstra terecht veroordeeld is voor het breken van de wet, maar dat er geen straf wordt opgelegd omdat de regelgeving ‘nadien gewijzigd is’. Met de regeling Modelvliegen worden beperkingen opgelegd aan het vliegen van een modelhelikopter (een zogeheten drone). Eén daarvan luidt dat het vliegen voor commercieel gebruik aan strengere regels is gebonden dan privaat gebruik.

Dijkstra stelde in zijn verweer dat die aangescherpte regel hem het werken als fotograaf onmogelijk maakt (zie ook het interview dat Villamedia eerder met hem afnam.

Het Gerechtshof in Den Haag gaat daar niet in mee. “Het feitelijke effect van de wettelijke regeling kan wel tot gevolg hebben dat de vrije nieuwsgaring beperkt wordt doordat journalisten niet op alle door hen beoogde plaatsen met hulpmiddelen waarnemingen kunnen doen”, aldus het vonnis, maar deze beperking is volgens het hof “niet zodanig omvangrijk of ingrijpend dat die op gespannen voet staat met het recht op journalistieke vrijheid. Het recht op journalistieke vrijheid houdt niet in dat journalisten te allen tijde en onder alle omstandigheden tot alle door hen gewenste plaatsen toegang moeten kunnen hebben om nieuws te vergaderen.”

Bekijk meer van

Roel Dijkstra drones

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.