e learning nvj

— donderdag 8 maart 2018, 15:29 | 0 reacties, praat mee

Overlevende Charlie Hebdo-aanslag niet beveiligd door NCTV in Nederland

© Vidar Ruud / EPA

Arabiste en journaliste Zineb El Rhazoui, die de aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo overleefde, spreekt vanavond in debatcentrum De Balie. Het debatcentrum heeft aardig wat veiligheidsmaatregelen moeten treffen om alles in goede banen te leiden, want El Rhazoui wordt al jaren met de dood bedreigd. Ondanks verzoeken van De Balie wil het Nederlandse kabinet haar beveiliging niet betalen. Laatste wijziging: 8 maart 2018, 15:58

El Rhazoui werkte bij het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo, toen de redactie werd getroffen door een aanslag. Twee terroristen richtten op 7 januari 2015 met kalasjnikovs een slachting aan. Daarbij kwamen zeventien mensen om het leven, van wie elf bij Charlie Hebdo.

De Balie-directeur Youri Albrecht spreekt van een ’laakbare zorgeloosheid’ dat de Nederlandse veiligheidsdiensten en regering haar niet willen beveiligen. Volgens hem wordt ze in Frankrijk beter beveiligd dan de Franse president Emmanuel Macron. “Maar de Nederlandse veiligheidsdiensten hebben een inschatting gemaakt en weigeren de Franse agenten met wapens toestemming te geven haar hier te begeleiden.”

Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) “wordt er in dit soort gevallen altijd een ‘zorgvuldige afweging’ gemaakt”.

Zineb El Rhazoui spreekt zich al jaren fel uit tegen wat ze de ’fascistische islam’ noemt en onderdrukking van vrouwen uit naam van religie. Donderdagavond spreekt ze in De Balie over vrouwenrechten, de islam en vrijheid van meningsuiting.

Meer bij De Telegraaf / Elsevier

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.