website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Overlevende Charlie Hebdo-aanslag niet beveiligd door NCTV in Nederland

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in discussie op donderdag 8 maart 2018, 15:29

© Vidar Ruud / EPA

Nieuws Arabiste en journaliste Zineb El Rhazoui, die de aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo overleefde, spreekt vanavond in debatcentrum De Balie. Het debatcentrum heeft aardig wat veiligheidsmaatregelen moeten treffen om alles in goede banen te leiden, want El Rhazoui wordt al jaren met de dood bedreigd. Ondanks verzoeken van De Balie wil het Nederlandse kabinet haar beveiliging niet betalen.

El Rhazoui werkte bij het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo, toen de redactie werd getroffen door een aanslag. Twee terroristen richtten op 7 januari 2015 met kalasjnikovs een slachting aan. Daarbij kwamen zeventien mensen om het leven, van wie elf bij Charlie Hebdo.

De Balie-directeur Youri Albrecht spreekt van een ’laakbare zorgeloosheid’ dat de Nederlandse veiligheidsdiensten en regering haar niet willen beveiligen. Volgens hem wordt ze in Frankrijk beter beveiligd dan de Franse president Emmanuel Macron. “Maar de Nederlandse veiligheidsdiensten hebben een inschatting gemaakt en weigeren de Franse agenten met wapens toestemming te geven haar hier te begeleiden.”

Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) “wordt er in dit soort gevallen altijd een ‘zorgvuldige afweging’ gemaakt”.

Zineb El Rhazoui spreekt zich al jaren fel uit tegen wat ze de ’fascistische islam’ noemt en onderdrukking van vrouwen uit naam van religie. Donderdagavond spreekt ze in De Balie over vrouwenrechten, de islam en vrijheid van meningsuiting.

Meer bij De Telegraaf / Elsevier

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.