training eu starters

— dinsdag 26 mei 2015, 14:14 | 1 reactie, praat mee

Ergernis over ‘knieval’ PEN Nederland

Jerry Lampen / ANP

Meerdere leden van schrijversvereniging PEN Nederland, die boos zijn opgestapt volgens het in hun ogen verkeerde optreden rond het zogeheten Festival van het Vrije Woord in Amsterdam, willen dat het huidige bestuur opstapt. Laatste wijziging: 22 augustus 2017, 17:01

PEN Nederland besloot zich eind maart terug te trekken van verdere deelname aan het Festival, dat in De Balie in Amsterdam werd gehouden onder buitengewone veiligheidsmaatregelen. Dat was deels vanwege de onderwerpen als Charlie Hebdo en het recht om in een vrije samenleving te mogen beledigen. Lang geheim gehouden spreker was cartoonist Kurt Westergaard, die al jaren op een dodenlijst staat vanwege een cartoon van de islamitische profeet Mohammed.

Manon Uphoff, voorzitter van PEN Nederland, stelde begin deze maand in NRC Handelsblad dat de komst van Westergaard ook gevolgen had voor andere deelnemers. “We wilden betrokken worden bij de beveiliging. Je kan niet een auteur uit Bahrein zomaar koppelen aan een programma waarin Westergaard ook optreedt. En doe je dat wel, dan moet je kunnen garanderen dat die auteur in zijn thuisland geen last krijgt”, aldus Uphoff.

Toen de organisatie niet bij de beveiligingsgesprekken tussen De Balie en burgemeester Van der Laan aanwezig mocht zijn, volgde het besluit totaal terug te trekken. De opgestapte schrijvers, waaronder Nelleke Noordervliet en dichteres Elly de Waard, menen dat PEN Nederland een volstrekt verkeerd signaal heeft afgegeven.

“PEN Nederland, als vertegenwoordigd door haar bestuur, is door zich terug te trekken uit dit festival gezwicht voor de terreur”, schrijven de ruim twintig ondertekenaars. Het bestuur was al sinds december op de hoogte van de komst van Westergaard - van een verrassing was daarom geen sprake, menen zij. Er is een petitie opgestart om het bestuur tot opstappen te bewegen.

De opstellers hebben begrip voor de vrees voor een aanslag - maar wijzen op het PEN-handvest, dat leden verplicht de strijden voor elke vorm van onderdrukking van de vrijheid van meninsguiting. Voormalig PEN-bestuurlid Maartje Duin stapte eveneens op uit onvrede over de gang van zaken. In de Volkskrant (€ via Blendle) schreef ze een reconstructie.

PEN Nederland stelt in een verklaring dat die opsomming de nuance weer terugbrengt, maar dat de organisatie de risico’s voor schrijvers uit risicogebieden onaanvaardbaar hoog vond, omdat Westergaards naam tot vlak voor het Festival geheim moest blijven. “Dat gaf de doorslag bij de beslissing”, aldus het bestuur.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Alexis de Roode, 1 juni 2015, 10:49

Hierbij wil ik aantekenen dat het aantal (ex-)leden dat heeft getekend tot nu toe 4 bedraagt, op een ledenbestand van 391 leden.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.