e learning nvj

— dinsdag 12 september 2017, 15:41 | 0 reacties, praat mee

Verslag terreurdebat De Balie: ‘Elk besluit discutabel’

De bloemenzee bij de herdenking op de Ramblas in Barcelona op 24 augustus 2017 | Alejandro Garcia / EPA

Media worstelen met de gruwelijke beelden van aanslagen en executies door terreurgroepen, maar in principe moet je alles - met grenzen - laten zien. Dat is de consensus in het debat van gisteren in De Balie, waar deze uitdagingen werden besproken. Laatste wijziging: 12 september 2017, 16:19

Je hoeft niet te tonen hoe iemand sterft, vinden de meeste hoofdredacteuren die naar het debatcentrum waren gekomen. Het gefilmde fatale schot waarmee de aanslagplegers van Charlie Hebdo een Franse politieagent op straat vermoordden werd bijvoorbeeld slechts één keer ongecensureerd uitgezonden bij de NOS.

Omdat de discussie onder kijkers daarna van de aanslag zélf naar wijsheid van uitzenden van het fragment verschool, werd het fragment daarna niet meer zo getoond.

Het geluid van het schot werd wel uitgezonden, een keuze die RTL Nieuws vanaf het begin maakte door stilstaande beelden uit te zenden. “Het is propaganda, maar het is ook nieuws”, aldus Harm Taselaar, hoofdredacteur van RTL Nieuws.

Inge Vrancken, hoofdredacteur van Het Journaal bij VRT Nieuws, zegt iets soortgelijks over beelden van de executie van journalist James Foley door terreurgroep IS: “Het was vernederend. En het is natuurlijk propaganda. Je moet niet doen alsof dit van een regulier persagentschap komt.”

Aan gruwelijkheden tonen valt niet altijd te ontkomen, maar terrorismedeskundige Beatrice de Graaf wijst na de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn dat media aandacht besteedden aan de assertieve reacties van Berlijners na de aanslag. Media zouden daar vaker aandacht aan kunnen geven aldus De Graaf.

Voor regels en mediarichtlijnen zijn de hoofdredacteuren huiverig. “Feiten brengen, achtergronden en duiding. Dat is je taak”, aldus Marcel Gelauff van de NOS. Meer bij de NVJ

Bekijk meer van

NVJ De Balie

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.