website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Verslag terreurdebat De Balie: ‘Elk besluit discutabel’

Lars Pasveer — Geplaatst in discussie op dinsdag 12 september 2017, 15:41

De bloemenzee bij de herdenking op de Ramblas in Barcelona op 24 augustus 2017 | Alejandro Garcia / EPA

De bloemenzee bij de herdenking op de Ramblas in Barcelona op 24 augustus 2017 | Alejandro Garcia / EPA

Nieuws

Media worstelen met de gruwelijke beelden van aanslagen en executies door terreurgroepen, maar in principe moet je alles - met grenzen - laten zien. Dat is de consensus in het debat van gisteren in De Balie, waar deze uitdagingen werden besproken.

Je hoeft niet te tonen hoe iemand sterft, vinden de meeste hoofdredacteuren die naar het debatcentrum waren gekomen. Het gefilmde fatale schot waarmee de aanslagplegers van Charlie Hebdo een Franse politieagent op straat vermoordden werd bijvoorbeeld slechts één keer ongecensureerd uitgezonden bij de NOS.

Omdat de discussie onder kijkers daarna van de aanslag zélf naar wijsheid van uitzenden van het fragment verschool, werd het fragment daarna niet meer zo getoond.

Het geluid van het schot werd wel uitgezonden, een keuze die RTL Nieuws vanaf het begin maakte door stilstaande beelden uit te zenden. “Het is propaganda, maar het is ook nieuws”, aldus Harm Taselaar, hoofdredacteur van RTL Nieuws.

Inge Vrancken, hoofdredacteur van Het Journaal bij VRT Nieuws, zegt iets soortgelijks over beelden van de executie van journalist James Foley door terreurgroep IS: “Het was vernederend. En het is natuurlijk propaganda. Je moet niet doen alsof dit van een regulier persagentschap komt.”

Aan gruwelijkheden tonen valt niet altijd te ontkomen, maar terrorismedeskundige Beatrice de Graaf wijst na de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn dat media aandacht besteedden aan de assertieve reacties van Berlijners na de aanslag. Media zouden daar vaker aandacht aan kunnen geven aldus De Graaf.

Voor regels en mediarichtlijnen zijn de hoofdredacteuren huiverig. “Feiten brengen, achtergronden en duiding. Dat is je taak”, aldus Marcel Gelauff van de NOS. Meer bij de NVJ

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

expertisedag 2019

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.