website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Doden na schietpartij Charlie Hebdo

Lars Pasveer — Geplaatst op woensdag 7 januari 2015, 12:05

AFP PHOTO / MARTIN BUREAU

AFP PHOTO / MARTIN BUREAU

Nieuws

UPDATE Op de redactie van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo is woensdagochtend een schietpartij geweest. Er zijn inmiddels 12 doden bevestigd. Nieuwszender France24 meldt in de newsticker in de live-uitzending dat hoofdredacteur Stephane ‘Charb’ Charbonnier, die bij de aanslag zwaar gewond raakte, is overleden. Ook drie andere cartoonisten van het weekblad (bekend onder de namen Cabu, Wolinski en Tignous) zijn gedood, aldus een advocaat die het blad bijstond.

Nieuwssite 20 Minutes meldt dat de schutters met automatische geweren de redactie bestormden. Er werd door de mannen onder meer “Allah is groot!” en “We hebben de profeet gewroken!” geroepen. De gemaskerde mannen zouden volgens persbureau AP na de schietpartij zijn ontkomen. Het Franse Openbaar Ministerie bevestigde aan persbureau AFP dat de klopjacht op de mannen nog gaande is. De auto waarmee de daders vluchtten is leeg teruggevonden. Parijs is in ‘lockdown’, aldus France24, zolang er nog op de daders wordt gejaagd.

The Guardian meldt verder meerdere zwaargewonden, van wie er vijf in kritieke toestand zijn afgevoerd. President President François Hollande zegt dat er geen twijfel bestaat dat het om een terroristische aanslag gaat. Er zijn eerste beelden van de aanslag opgedoken. Op een andere video wordt een reeds neergeschoten agent standrechtelijk door het hoofd geschoten. Er zouden in totaal twee agenten door de aanslagplegers zijn gedood.

Journalist William Molinié van 20 Minutes plaatst op Twitter onder meer foto’s van beschadigde politiewagens, waarvan er een is doorzeefd met kogels. Een foto op Twitter zou de vluchtende schutters tonen die een politiewagen onder vuur nemen.

Le Figaro meldt dat er in heel Frankrijk marsen worden gehouden in solidariteit met de journalisten van Charlie Hebdo. In Parijs komt de Franse vereniging van journalisten bijeen op de place de la République.

In 2011 werd de redactie van Charlie Hebdo getroffen door een brandbom, dat het gebouw beschadigde. In die periode werd ook de site korte tijd offline gedwongen. De daders zijn nooit opgepakt maar het vermoeden bestaat dat de aanslag verband hield met publicatie van de Mohammed-spotprenten en regelmatige satire over de islam.

Nationale en internationale organisaties hebben hun afschuw uitgesproken over de aanslag op de redactie van het tijdschrift: de Nederlandse Vereniging van Journalisten stelt in een reactie dat de aanslag “de overtreffende trap van verschrikkelijk” is. Persvrijheidsorganisatie Reporters sans Frontières spreekt van “een zwarte woensdag”.  De Europese Federatie van Journalisten noemt de aanslag op Charlie Hebdo een barbaarse herinnering dat journalisten meer bescherming verdienen. Volgens EFJ moeten overheden en de Europese Unie veel meer doen om dat te realiseren.

NATO-topman Jens Stoltenberg noemt het een “barbaarse daad en walgelijke aanslag op de persvrijheid”, een sentiment dat ook wordt gevoeld door mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, dat stelt dat er geen enkele rechtvaardiging is voor de aanslag. De Duitse bondskanselier Merkel, Britse premier Cameron en de Amerikaanse president Obama hebben hun medeleven en steun aan Frankrijk uitgesproken. Premier Rutte verklaarde dat de aanslag van vandaag “ons allemaal raakt”.

In 2013 noemde hoofdredacteur Charbonnier het in een interview met de Volkskrant onwaarschijnlijk dat het tot een terreuraanslag zou komen. “Als we maar satire blijven bedrijven, zal het shockeffect afnemen. Moslims zullen zeggen: laat die ellendelingen van Charlie Hebdo het lekker uitzoeken. Je kunt ze beter negeren. Zoals ik die enkele gewelddadige fundamentalist negeer.”

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.