— maandag 4 maart 2019, 10:40 | 0 reacties, praat mee

Opnieuw ophef over groeiende voorlichtingsapparaat van kabinet

© Berend Vonk

SP-Kamerlid Ronald van Raak gaat Kamervragen stellen over het groeiende voorlichtingsapparaat van kabinet Rutte III. Het aantal voorlichters groeide sinds kabinet Rutte II met tien procent van 633,4 fte naar 703,6 fte.

Dat blijkt uit cijfers die RTL Nieuws heeft opgevraagd bij het ministerie van Algemene Zaken, waar ook de RVD onder valt. Het aantal mensen ligt nog een stuk hoger dan 703,6 meldt RTL Nieuws: veel ambtenaren werken parttime.

Er van uitgaande dat een gemiddelde fte zo’n 60.000 per jaar kost, is het gestegen aantal communicatiemedewerkers al snel goed voor zo’n 3,5 miljoen euro extra kosten per jaar.

SP-Kamerlid Ronald van Raak maakt zich al jaren boos ‘om het leger aan voorlichters’ en vindt naar aanleiding van de cijfers dat het Rijk de helft kan snoeien in het voorlichtingsapparaat. “We kunnen zoveel geld besparen en dat geld aan iets beters besteden: bijvoorbeeld aan het fonds dat zich inzet voor onafhankelijke journalistiek.”

De discussie over het aantal communicatiemedewerkers bij de overheid is niet nieuw. Vanaf 2004 zijn er diverse onderzoeken geweest naar de relatie tussen journalisten en voorlichters, hoe ze zich tot elkaar verhouden en de veranderende werkwijze. Vorig jaar dook Villamedia ook nog in de cijfers.

Lees ook:
Verhouding communicatieprofessionals-journalisten. Wat zeggen de cijfers? (4 oktober 2018)
Onafhankelijkheid journalisten onder druk (22 april 2011)
Onderzoek naar relatie journalistiek en pr (20 mei 2010)
Voorlichters in de ban (4 december 2009)

Bekijk meer van

SP Rutte III Ronald van Raak

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.