website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Factcheckers Washington Post breiden leugenrubriek uit

Lars Pasveer — Geplaatst in dagblad op maandag 10 december 2018, 14:21

Voor dit tijdperk zijn meer Pinocchio's nodig, aldus de krant | Washington Post

Voor dit tijdperk zijn meer Pinocchio's nodig, aldus de krant | Washington Post

Nieuws De Washington Post heeft al jaren een factchecking-rubriek, waarin Pulitzer-prijswinnende journalist Glenn Kessler politieke uitspraken langs de lat van de waarheid legt. Leugens krijgen één tot vier Pinocchios, afhankelijk van de leugens. President Trump vereist een nieuwe buitencategorie: de bodemloze Pinocchio.

Het gaat daar om uitspraken die in het verleden minstens drie tot vier Pinocchio’s hebben gehad, en desondanks minstens twintig keer zijn herhaald. Die krijgen in het vervolg de bodemloze Pinocchio. Er zijn trouwens ook Gepetto’s, voor politici die de waarheid spreken - maar die worden zelden vergeven.

De Washington Post zegt dat de meeste politici na een afstraffing in de rubriek snel stoppen met de leugens herhalen.

“Zo niet Trump. De president blijft doorgaan, zelfs als de feiten allang duidelijk zijn, in wat een bewuste poging lijkt om de waarheid te vervangen door zijn gewenste versie ervan. Het gaat niet enkel om versprekingen of verkeerde weergave, hij probeert doelbewust valse informatie in de nationale discours te injecteren”, aldus Kessler.

In het artikel waarin de nieuwe buitencategorie is geïntroduceerd somt de krant een paar knallers op, waaronder uitspraken over het exacte bedrag dat Amerika zou verliezen door handelstekorten. “Varianten op dat verkeerde bedrag heeft Trump zo’n 131 keer gezegd”, aldus Kessler. Meer bij de Washington Post

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.