— vrijdag 22 april 2011, 11:05 | 0 reacties, praat mee

Onafhankelijkheid journalisten onder druk

De Nederlandse media moeten zich veel assertiever opstellen tegenover de pr- en communicatiesector willen zij hun onafhankelijkheid werkelijk bewaken. Journalisten maken het pr-medewerkers en voorlichters momenteel té makkelijk om de informatiestromen naar hun hand te zetten. Dat zijn de voornaamste conclusies in de studie 'Gevaarlijk spel. De verhouding tussen pr & voorlichting en journalistiek', die 26 april verschijnt. Het is een vervolgonderzoek op een in 2004 uitgevoerde studie over de rol van de journalistiek in een veranderend medialandschap waarin de relatie tussen journalistiek en pr/voorlichting centraal staat. Gevaarlijk spel is gebaseerd op onderzoek van Mirjam Prenger, Leendert van der Valk, Frank van Vree en Laura van der Wal, verbonden aan de masteropleiding Journalistiek van de Universiteit van Amsterdam. Laatste wijziging: 26 april 2011, 11:42

het onderzoek is in drie delen opgesplitst. In het eerste deel wordt de pr- en communicatiesector doorgelicht. Deel twee focust op de positie van journalisten en (hoofd)redacteuren tegenover de communicatiesector. In het derde deel van de studie wordt de vraag gesteld hoe de professionele journalistiek zich kan wapenen tegen de groeiende invloed van voorlichters, pr-adviseurs en communicatiemedewerkers. Ook worden er aanbevelingen gegeven die hoofdredacties en individuele journalisten helpen in hun streven naar onafhankelijkheid, vooral in hun relatie met de communicatiebranche.

Gelijktijdig met het verschijnen van het onderzoek op 26 april wordt een website gelanceerd: www.denieuwereporter.nl/gevaarlijkspel. Hierop staan opiniestukken en achtergrondinformatie en kunnen bezoekers reageren op de aanbevelingen. Dezelfde dag volgt een debat over voorlichting en journalistiek in De Balie in Amsterdam.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.