data als kans

— woensdag 5 januari 2022, 09:34 | 0 reacties, praat mee

Onderzoekscommissie wil Fox News-presentator Sean Hannity horen over 6 januari

Vers gevallen sneeuw op nieuwe beveiligingscamera's nabij het Capitool-gebouw in Washington. Morgen is het een jaar geleden dat het gebouw werd bestormd door Trump-aanhangers, die stemmentellen wilden verhinderen. | AFP

De Select Committee to Investigate the January 6th Attack on the United States Capitol heeft Fox News-presentator Sean Hannity gedagvaard om te getuigen voor de onderzoekscommissie. Centraal staat Hannity's rol op de dag waarop het Amerikaanse Capitool werd bestormd. De presentator zou via directe lijnen met president Trump veel meer hebben geweten over het verloop van die dag. Laatste wijziging: 5 januari 2022, 09:37

Ook zou Hannity als ‘onzichtbaar’ beleidsadviseur hebben opgetreden, iets dat recent journalist Chris Cuomo recent nog zijn baan bij CNN kostte.

Eerder bleek uit gepubliceerd sms-verkeer van de eveneens gedagvaarde Trump-stafchef Mark Meadows dat diverse Fox News-journalisten hem smeekten voor meer daadkracht vanuit het Witte Huis, toen duidelijk werd dat de bestorming uit de klauwen liep.

Meadows negeerde het verzoek om te getuigen en wordt nu strafrechtelijk vervolgd voor minachting van de commissie.

Hannity maakte in zijn reguliere uitzending op Fox News geen woorden vuil aan de dagvaarding van de onderzoekscommissie. In het persbericht van de ondezoekscommissie staan diverse sms’jes die Hannity op 5 en 6 januari verstuurde.

Daarin doet Hannity strategische voorstellen hoe de Trump-regering op de ontwikkelingen kan reageren. Hannity adivseerde te zwijgen over het verloop van de verkiezingen en vooral plannen tot hervorming van het stelsel tot gespreksthema te maken. Op een moment klaagt Hannity over een slecht verlopen telefoongesprek met de president.

“Erger is dat ik niet weet wat er nog gedaan of gezegd kan worden, en ik vind het onprettig dat ik niet weet of het écht begrepen wordt. Ideeën?”, schreef Hannity.

Dat Hannity nog vóór de bestorming contact had, geeft de indruk dat hij op de hoogte was over het verloop van de komende dag. De commissie benoemt in het bijzonder een bericht waarin Hannity op 5 januari zijn zorgen uit “over de komende 48 uur”.

“Het tellen van de stemmen van het kiescollege stond gepland voor 1 uur ‘s middags op 6 januari. Waarom zou u toen al bezorgd zijn over de komende 48 uur?” vragen leden van de onderzoekscommissie. “Wat wist u precies op dat moment?”

Het is nog niet duidelijk of Hannity ingaat op het verzoek te getuigen.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.