banner festival 23

— dinsdag 14 december 2021, 13:46 | 0 reacties, praat mee

Fox News-journalisten smeekten per sms om actie van Trump op dag van bestorming Capitool

Een van de hoorzittingen van de onderzoekscommissie naar de aanval op het Capitool, begin december | Kent Nishimura / Polaris Images

Op de dag van de bestorming van het Capitool in Washington op 6 januari hebben meerdere journalisten van Fox News bij president Trumps stafchef Mark Meadows aangedrongen op een hardere veroordeling van het oplopende geweld. Een speciale commissie die de aanval onderzoekt gaf sms-verkeer vrij. Laatste wijziging: 14 december 2021, 14:06

Meadows, die werd gesommeerd voor de Select Committee to Investigate the January 6th Attack on the United States Capitol te verschijnen, weigerde dat. Hij wordt nu mogelijk vervolgd voor minachting van de onderzoekscommissie.

De oud-stafchef wuift dat weg. “Dit gaat niet om mij van minachting te beschuldigen of zelfs het Capitool-gebouw veiliger te maken. Dit gaat over Donald Trump en opnieuw achter hem aan te gaan”, aldus Meadows afgelopen zondag bij Fox-programma Hannity.

Fox News-journalist Sean Hannity sms’te Meadows om Trump te vragen een verklaring uit te geven en mensen op te roepen het Capitool-gebouw te verlaten. Zijn collega Laura Ingraham drong steviger aan: “Mark, de president moet mensen opdragen naar huis te gaan.”

Presentator Brian Kilmeade, die het programma Fox & Friends presenteert (een programma waar Trump ook tijdens zijn presidentschap soms op inbelde, red.) klinkt wanhopig in het bericht aan Meadows. “Alsjeblieft, zorg dat hij op televisie komt. Alles dat jullie hebben bereikt wordt vernietigd.”

De sms’jes onderstrepen de innige band die Fox News-journalisten met de Trump-regering onderhielden.

Ook zoon Donald Trump Jr. benaderde Meadows en drong aan op “een zo snel mogelijke veroordeling van deze shit”. Op die sms reageerde Meadows wel: “Ik dring daar hard op aan. Ik ben het met je eens.” Trump Jr. verwachtte niets minder dan een toespraak uit het Oval Office. “Hij moet leiderschap tonen. Dit is al te ver gegaan en loopt uit de klauwen”, aldus Trump Jr.

Dat hij zijn vader niet rechtstreeks benaderde, maar het verzoek via zijn rechterhand deed, kwam hem op hoon te staan van zijn nicht Mary Trump, die grapte dat president Trump waarschijnlijk niet opneemt als Junior in de nummerweergave verschijnt.

“Maar in dit geval is het simpelweg lafheid, omdat Donny wist dat zijn vader die boodschap niet wilde horen”, aldus Mary Trump in een interview met MSNBC.

Uiteindelijk nam Trump op 6 januari een korte video op, buiten het Witte Huis en niet in het Oval Office, waarin hij mensen opriep geen geweld te gebruiken en vreedzaam te vertrekken.

Trump herhaalde wel zijn opmerkingen over een gestolen en frauduleus verlopen verkiezing en toonde begrip voor ‘pijn’ onder zijn aanhangers. De halfslachtige en late oproep kwam Trump ook op kritiek te staan. Volgens een onlangs verschenen boek was de uiteindelijk uitgebrachte video er een van meerdere takes, omdat Trump de oproep naar huis te gaan eigenlijk niet wilde uitspreken.

Meadows heeft duizenden mails en sms’jes aan de onderzoekscommissie overhandigd, maar wil dus zelf niet getuigen. Gisteren publiceerde de onderzoekscommissie een eerste rapport met bevindingen. [pdf-formaat]

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.