Onderzoek naar schijnzelfstandigheid en onderbetaling bij regionale omroepen

De Inspectie SZW van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is een onderzoek gestart naar Omroep Brabant, RTV Oost en het payrollbedrijf Tentoo. De inspectie gaat op verzoek van vakbond FNV onderzoeken of er sprake is van onderbetaling en schijnzelfstandigheid bij omroepmedewerkers.
Dat meldt de FNV in een persbericht. Volgens de vakcentrale is de Inspectie SZW, de voormalige Arbeidsinspectie, inmiddels onaangekondigd op bezoek geweest bij Tentoo. Daarbij werden contracten en andere papieren opgevraagd.
Via Tentoo worden medewerkers als uitzendkracht ingezet bij bedrijven die hen daardoor niet in dienst hoeven te nemen. In medialand komt dat met name bij de omroepen regelmatig voor.
“Als de inspectie concludeert dat er inderdaad sprake is van schijnzelfstandigheid en van onderbetaling bij de twee onderzochte omroepen, zal dit ook gevolgen hebben voor andere regionale omroepen”, aldus een woordvoerder van de FNV. “Want daar gebeurt precies hetzelfde.”
De FNV verwacht de resultaten van het onderzoek in de loop van 2021 te ontvangen. De afgelopen maanden gaven al meerdere regionale omroepen aan te zullen stoppen met het inhuren van medewerkers via payrollbedrijven als Tentoo. Dat geldt onder andere voor NH en AT5.
De RPO, het overkoepelend orgaan van de regionale omroepen, vindt dat het FNV er met gestrekt been in gaat. “Er is geen sprake van dat omroepen doelbewust de wet omzeilen”, aldus bestuurder Mark Minkman in een reactie tegen de Volkskrant. “Volgens sommige juristen is dit een legitieme manier om personeel in te huren, volgens anderen niet. Daarom vinden we het eigenlijk wel goed dat de inspectie hiernaar kijkt. Wij willen ook graag duidelijkheid over deze vormen van contracteren.”
Praat mee