training eu starters

— woensdag 30 december 2020, 09:39 | 0 reacties, praat mee

Onderzoek naar schijnzelfstandigheid en onderbetaling bij regionale omroepen

De redactie van Omroep Brabant - © ANP / Lex van Lieshout

De Inspectie SZW van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is een onderzoek gestart naar Omroep Brabant, RTV Oost en het payrollbedrijf Tentoo. De inspectie gaat op verzoek van vakbond FNV onderzoeken of er sprake is van onderbetaling en schijnzelfstandigheid bij omroepmedewerkers. Laatste wijziging: 31 december 2020, 08:54

Dat meldt de FNV in een persbericht. Volgens de vakcentrale is de Inspectie SZW, de voormalige Arbeidsinspectie, inmiddels onaangekondigd op bezoek geweest bij Tentoo. Daarbij werden contracten en andere papieren opgevraagd.

Via Tentoo worden medewerkers als uitzendkracht ingezet bij bedrijven die hen daardoor niet in dienst hoeven te nemen. In medialand komt dat met name bij de omroepen regelmatig voor.

“Als de inspectie concludeert dat er inderdaad sprake is van schijnzelfstandigheid en van onderbetaling bij de twee onderzochte omroepen, zal dit ook gevolgen hebben voor andere regionale omroepen”, aldus een woordvoerder van de FNV. “Want daar gebeurt precies hetzelfde.”

De FNV verwacht de resultaten van het onderzoek in de loop van 2021 te ontvangen. De afgelopen maanden gaven al meerdere regionale omroepen aan te zullen stoppen met het inhuren van medewerkers via payrollbedrijven als Tentoo. Dat geldt onder andere voor NH en AT5.

De RPO, het overkoepelend orgaan van de regionale omroepen, vindt dat het FNV er met gestrekt been in gaat. “Er is geen sprake van dat omroepen doelbewust de wet omzeilen”, aldus bestuurder Mark Minkman in een reactie tegen de Volkskrant. “Volgens sommige juristen is dit een legitieme manier om personeel in te huren, volgens anderen niet. Daarom vinden we het eigenlijk wel goed dat de inspectie hiernaar kijkt. Wij willen ook graag duidelijkheid over deze vormen van contracteren.”

Bekijk meer van

Tentoo RTV Oost Omroep Brabant FNV

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.