onderzoek covid en journalistiek

— maandag 24 februari 2020, 12:49 | 0 reacties, praat mee

OM eist taakstraf tegen Alberto Stegeman voor plaatsen nepbom

Programmamaker Alberto Stegeman komt aan bij de rechtbank in Zutphen - © Vincent Jannink / ANP

Het OM heeft een taakstraf van 120 uur geëist tegen journalist Alberto Stegeman, waarvan 40 uur voorwaardelijk en met een proeftijd van drie jaar, vanwege het plaatsen van een nepbom op een kazerne in Oldebroek.

Stegeman drong in augustus 2018 de kazerne binnen voor zijn SBS-programma Undercover in Nederland. De journalist wilde met zijn actie laten zien dat de beveiliging bij legerbases tekortschiet.

De advocaat van de onderzoeksjournalist, Erik Witjens, zegt dat er geen dreiging uitging van de nepbom. Hij wil daarom dat zijn cliënt vrijgesproken wordt. Het OM kondigde vorig jaar mei aan Stegeman te vervolgen, omdat hij met zijn actie over de grens van de journalistieke exceptie zou zijn gegaan.

Stegeman verdedigde zich vandaag in de rechtszaal in Zutphen door te stellen dat zijn nepbom bewust een “Bassie-en-Adriaan-knutselwerk” was, om het zo min mogelijk op een echte bom te laten lijken. Hij wilde in de eerste plaats een misstand aankaarten en noemde de reactie van Defensie op de koffer “overtrokken”.

De journalist wordt overigens niet vervolgd voor het binnendringen van de legerplaats. Het OM vindt dat Stegeman hiermee wel het maatschappelijk belang heeft gediend, door aan te tonen dat de toegang tot de basis “hiaten” vertoonde. Meer bij NOS / De Telegraaf

Praat mee

banner tegelwinnaars

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.