— vrijdag 24 mei 2019, 09:30 | 0 reacties, praat mee

Alberto Stegeman vervolgd voor plaatsen nepbom

© Foto: ANP

Programma-maker Alberto Stegeman moet voor de rechter verschijnen omdat hij een nepbom heeft geplaatst op de legerplaats in Oldebroek. Het Openbaar Ministerie is van mening dat de programmamaker zich 'niet voor alle gepleegde feiten kan beroepen op het belang van openbaarmaking'. Stegeman ziet de zaak 'met vertrouwen tegemoet'.

Volgens het OM heeft de programmamaker zich schuldig gemaakt aan twee strafbare feiten, namelijk het betreden van de legerplaats waarvoor voor hem de toegang verboden was en het achterlaten van een voorwerp, met de bedoeling om de indruk te wekken dat hiermee een ontploffing kan worden veroorzaakt.

Het OM heeft de ernst van de feiten afgewogen tegen het maatschappelijk belang van openbaarmaking. Alles afwegende is het OM van oordeel, dat het zich ongeoorloofd toegang verschaffen tot de legerplaats in deze zaak niet vervolgd dient te worden. Dit strafbare feit is in dit geval te rechtvaardigen, gezien het maatschappelijk belang dat gediend is met het aantonen dat de toegang tot deze legerplaats hiaten vertoont.

Echter door het achterlaten van de koffer met de nepbom, is de verdachte - naar het oordeel van het OM - over de grens van de journalistieke exceptie gegaan. Het achterlaten van de betreffende koffer diende geen te rechtvaardigen maatschappelijk belang.

Stegeman reageerde bij Shownieuws op de aankondiging dat hij zich voor de rechter moet verantwoorden:

Meer bij het OM.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.