onderzoek covid en journalistiek

— maandag 9 maart 2020, 16:40 | 0 reacties, praat mee

Alberto Stegeman gaat in beroep tegen geldboete voor plaatsen nepbom bij legerbasis

© Vincent Jannink / ANP

UPDATE Programmamaker en journalist Alberto Stegeman heeft een boete van 2.000 euro gekregen voor het achterlaten van een nepbom op een militaire basis in ’t Harde, meldt De Telegraaf. Het Openbaar Ministerie (OM) had een taakstraf van 120 uur geëist, waarvan 40 uur voorwaardelijk en met een proeftijd van drie jaar. Stegeman zegt tegen NU.nl in hoger beroep te gaan.

Stegeman drong in augustus 2018 de kazerne binnen voor zijn SBS-programma Undercover in Nederland. De journalist wilde laten zien dat de beveiliging bij legerbases tekortschiet.

Volgens de rechtbank ging de journalist echter te ver door daadwerkelijk een op een bom gelijkend projectiel in de eetzaal achter te laten. De nepbom bestond uit stukken klei, draden, een telefoon en 32 schroeven. “Omdat Stegeman handelde vanuit een journalistieke gedachte en in naam van zijn beroep, legt de rechtbank geen taakstraf maar een geldboete op.”

Stegeman zegt tegen NU.nl in hoger beroep te gaan. “Ik vind dat ik helemaal geen straf verdien en dat ik vrijspraak moet krijgen.”Meer bij De Telegraaf

Praat mee

banner tegelwinnaars

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.