— donderdag 18 mei 2017, 08:59 | 0 reacties, praat mee

Oekraïne doet Russische mediabedrijven in de ban

De Oekraïense president Porosjenko tijdens een staatsbezoek aan Nederland in 2014 | Jerry Lampen / ANP

Oekraïne heeft deze week per decreet van president Porosjenko minstens 19 Russische mediabedrijven en vier populaire Russische websites verboden actief te zijn in het land. Minstens 13 Russische journalisten mogen een jaar lang Oekraïne niet meer in.

Het decreet is onderdeel van een set sancties die Oekraïne heeft ingesteld nadat Rusland De Krim inlijfde. Onder de bedrijven die door de maatregel zijn getroffen bevonden zich onder meer het officiële persbureau RIA Novosti, zoekmachine Yandex en de populaire sociale netwerken Odnoklassniki en VK.

Persvrijheidsorganisaties protesteren tegen de vergaande maatregel, die anti-democratisch maar bovenal ineffectief zijn. Woordvoerster Nina Ognianova van het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) stelt dat het plan vooral de indruk wekt dat de Oekraïense overheid bang is voor burgers met een eigen mening.

“We roepen Porosjenko op zijn onbezonnen decreet in te trekken”, aldus Ognianova. Volgens Porosjenko is de maatregel gepast, om de druk op Rusland op te voeren en richting de onderhandelingstafel te dwingen, zodat over het einde van gevechten in Oost-Oekraïne kan worden gesproken.

Staatstelecombedrijf Ukrtelecom is begonnen met het blokkeren van websites van de getroffen bedrijven, maar zegt daar nog minstens een week voor nodig te hebben. De vrijheid van meningsuiting in Oekraïne staat ook zonder deze blokkades al langer onder druk, vinden ook Oekraïense journalisten zelf.

Bekijk meer van

Oekraïne

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.