website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Oekraïne zet Russische journaliste uit

Lars Pasveer — Geplaatst in censuur op donderdag 31 augustus 2017, 08:52

EPA

EPA

Nieuws

De Oekraïense geheime dienst SBU heeft een Russische journaliste opgepakt en uitgezet. Anna Kurbatova, die werkt voor de Russische staatszender Kanaal Een, mag daarnaast de Oekraïne de komende drie jaar niet meer in. Kurbatova wordt belediging van het land aangewreven.

De journaliste werkt veel in Oekraïne en zou nu hebben gewerkt aan een documentaire over de vervolging van journalisten in het land, meldt het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ). Haar uitzetting volgt op een inreisverbod voor twee Spaanse freelance journalisten, die “de nationale belangen van Oekraïne” zouden hebben geschaad. Zij mogen het land ook drie jaar niet meer in.

CPJ-coördinator voor Europa Nina Ognianova zegt dat Oekraïne overduidelijk verwikkeld is in een informatieoorlog met Rusland, maar dat individuele journalisten uitzonderen voor wraakacties geen pad naar de overwinning is. “Kiev moet de persvrijheid volledig omarmen om te laten zien dat het vol overtuiging aan een sterke democratie bouwt”, vindt Ognianova.

SBU-woordvoerster Olena Gitljanska zegt dat Kurbatova als ‘propagandist’ werkte en de Oekraïne met haar werk defameerde. Uitzetting “overkomt iedereen die het aandurft Oekraïne te beledigen”, aldus de woordvoerster.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.