— maandag 9 januari 2017, 09:05 | 0 reacties, praat mee

Bagage journalist in beslag genomen na verwarring bij overdracht MH17-wrakstukken

Rampplek MH17 in Oekraine in 2015 - © Pierre Crom / ANP

Freelance journalist en documentairemaker Michel Spekkers vond in Oost-Oekraïne nog brokstukken van de ramp met MH17. Hij nam onder andere wrakstukken, resten van persoonlijke bezittingen en mogelijk menselijke resten mee. Zaterdag werden hij en zijn medereiziger journalist Stefan Beck op Schiphol opgewacht en zijn bagage in beslag genomen.

Volgens het Openbaar Ministerie was de afspraak dat Spekkers de spullen bij aankomst op Schiphol aan de politie zou geven. Zijn medereiziger was met zijn rugzak echter op weg naar de uitgang. Hierin bleken zakjes met vermoedelijke metaaldelen te zitten en één voorwerp dat mogelijk een menselijke rest zou kunnen zijn. Spekkers weigerde vervolgens foto- en filmmateriaal beschikbaar te stellen, aldus het OM.

Het meenemen van resten van het MH17-rampgebied heeft afgelopen weekend tot ophef geleid bij nabestaanden en het OM. De zak dook vorige week op in een reeks tweets van Spekkers, die beweerde hem zomaar te hebben kunnen vullen op de plek van de ramp. Hij zei ook mogelijke menselijke botresten te hebben meegenomen. Spekkers oogstte verontwaardiging door op Twitter te vragen wat hij het beste kon doen met de zak: moest hij die kwijt bij het OM, bij de Tweede Kamer, of bij zijn moeder? Voor die tweet bood hij excuses aan.

Spekkers zou in de dagen erna zijn overeengekomen zijn het OM om de spullen bij terugkomst vrijwillig over te dragen. Dat gebeurde dus zaterdag, maar niet op een manier die zou zijn afgesproken.

Spekkers zelf zegt de spullen te hebben meegenomen om de nabestaanden te helpen. “Ik wil juist aan de kaak stellen dat die spullen daar zo lang na de ramp nog gewoon liggen.”

 

 

Bekijk meer van

Oekraïne Michel Spekkers MH17

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.