— donderdag 19 april 2018, 09:59 | 1 reactie, praat mee

NU.nl brengt reactieplatform NUjij terug

Het NUJij-platform in 2016, het jaar waarin het werd opgeheven | NU.nl

Ruim anderhalf jaar nadat nieuwssite NU.nl de stekker uit NUjij trok, keert het reactieplatform terug. “De reden dat we er in 2016 mee gestopt zijn was dat we destijds vonden dat we niet degenen moesten zijn die online discussies moest faciliteren”, aldus NU.nl-hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman. “Maar vanaf het moment dat we ermee gestopt zijn, krijgen we de vraag wanneer het terugkomt. En dus komen we terug op ons besluit.”

De uitrol van NUjij staat gepland voor komende week. Maar het platform gaat er wel anders uitzien dan voorheen. Het plaatsen van eigen nieuws kan niet meer, en de dienst is meer geïntegreerd in NU.nl dan voorheen. Daarnaast is de techniek aan de achterkant vervangen. NUjij maakt gebruik van de opensource-software van The Coral Project, dat ook gebruikt wordt door The Washington Post, The Wall Street Journal en IGN.

Zwarte en grijze woorden
De software maakt het mogelijk zwarte en grijze woordenlijsten samen te stellen. Bevat een reactie een woord uit de zwarte lijst, dan komt de reactie niet online. Reacties met woorden uit de grijze lijst verschijnen wel direct, maar gaan gepaard met een melding aan de redactie met de vraag even naar de post te kijken. Hoekman: “Op de zwarte lijst staan scheldwoorden en termen die we niet vinden kunnen. De woorden op de grijze lijst kunnen afhankelijk van de context niet. Als je schrijft ‘Ik maak je dood’, dan heeft het woordje ‘dood’ een vervelende lading. Maar als je zegt ‘Mies Bouwman is dood’, dan kan de reactie wel gewoon.”

Het gebruik van The Coral Project moet de redactie van NU.nl veel tijd schelen. Bij het oude NUjij hadden redacteuren een dagtaak aan het modereren van de comments. “We hebben hierover uitvoerig gesproken met mensen bij The Washington Post, en die vertelden ons dat ze nu één redacteur hebben die alles modereert”, aldus Hoekman.

Vooravond voor de terugkeer
Als extra achtervang kunnen gebruikers ook vervelende reacties ‘flaggen’, net zoals YouTube-kijkers dat bij video’s kunnen. De redactie van NU.nl krijgt dan de melding dat een reactie niet oké bevonden is. “Daar hangen we ook weer een waarde aan. Als een gebruiker vaak zonder reden flagt, geeft ons systeem nieuwe meldingen van die gebruiker minder prioriteit.”

De afgelopen twee jaar besloten steeds meer media om de reactiemogelijkheid op hun eigen sites dicht te gooien. In Nederland waren dat onder andere het Algemeen Dagblad, Elsevier (dat de reacties later weer openzette, maar alleen voor abonnees) en Het Financieele Dagblad, die stelde de ruim 5000 reacties per maand niet aan te kunnen.

De redactie besloot selectiever te worden wat betreft het openstellen van reacties. Hoekman denkt dat techniek zoals The Coral Project ervoor gaat zorgen dat de mogelijkheid tot reageren terug komt. “We staan aan de vooravond van de terugkeer van de reactiemogelijkheid.”

Bekijk meer van

NUjij NU.nl Gert-Jaap Hoekman

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Willem Heerema, 19 april 2018, 16:24

Hopelijk lukt het ook om multi-accounts van trollen zoals pro-Israël te weren.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.