NVJ compleet lid

— vrijdag 15 januari 2021, 11:50 | 0 reacties, praat mee

Onderzoeksjournalist Harm Ede Botje aan de slag bij NU.nl

Onderzoeksjournalist Harm Ede Botje aan de slag bij NU.nl
Redactie NU.nl - © Vrij Nederland

UPDATE NU.nl gaat meer op eigen nieuws inzetten en wil drie ervaren verslaggevers toevoegen aan het team. De eerste is nu bekend: Harm Ede Botje. Hij begint 1 februari. Laatste wijziging: 15 januari 2021, 11:52

De onderzoeksjournalist werkte ruim twintig jaar voor Vrij Nederland. De afgelopen tijd publiceerde hij vooral bij Het Parool en Follow the Money. Hij schreef ook samen met Mischa Cohen het boek ‘Mijn meningen zijn feiten’, over de oprichter van Forum voor Democratie Thierry Baudet. De daaropvolgende onthullingen van het tweetal in Het Parool over Forum in november vorig jaar veroorzaakte een crisis bij de partij die resulteerde in een uittocht van gekozen vertegenwoordigers.

Hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman is verheugd over de komst van Harm Ede Botje en zijn ervaring. “Hij heeft de honger om nieuws te maken en hij wil het graag overbrengen. Voor NU.nl is het een stap.” De onderzoeksjournalist gaat zich bij de site richten op binnenlandse verhalen, maar hij zal daarnaast ook samen met hoofdredacteur Gert Jaap Hoekman plannen maken hoe ze bij NU.nl meer eigen onthullingen en scoops kunnen gaan brengen.

NU.nl blijft de plek voor het laatste nieuws dat kort, snel en overzichtelijk gebracht blijft worden, meldt de hoofdredacteur. Maar sinds de overname vorig jaar door DPG Media is de strategie van NU.nl gericht op meer eigen nieuws, meer eigen onderzoek en meer onderscheidende verhalen. “Niet dat we nu niet al eigen nieuws maken, maar met dit soort zwaargewichten gaat de lat omhoog en daar wordt NU.nl beter van. “Terreinen als klimaat, binnenlands nieuws en tech, zijn speerpunten waar we naar kijken,” aldus Hoekman.

Ede Botje noemt het een spannend project om voor een groot platform als NU.nl nieuws te gaan maken. “Bij DPG hebben ze volgens mij de juiste keuzes gemaakt voor de nieuwsite: meer eigen profiel, meer eigen verhalen. Dat betekent dat er veel werk aan de winkel is naast alle dingen die ze nu – al heel goed – doen. “

De komende tijd ligt de focus helemaal bij NU.nl, meldt de journalist, “maar grotere reconstructies die niet direct bij nu.nl passen zal ik op gezette tijden vast blijven maken, en dan behoren samenwerkingen met andere titels binnen en buiten DPG tot de mogelijkheden”.

Door de bezuinigingen vorig jaar en door het gebruik van ANP kan er meer budget worden vrijgespeeld voor verslaggevers, die meer ruimte krijgen om dergelijke verhalen te maken.

De andere twee verslaggevers zijn overigens nog niet bekend. Maar er zijn gesprekken gaande, meldt de hoofdredacteur. Het aantrekken van Ede Botje “straalt wel uit: we zijn het menens.”

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.