banner festival 23

— vrijdag 3 maart 2017, 09:01 | 2 reacties, praat mee

NVJ kritisch op factcheck-plan Facebook

Pixabay

Het feit dat Facebook zelf nieuwsorganisaties in Nederland heeft benaderd om berichten op het sociale netwerk te factchecken is een “ongezonde situatie”. Dat vindt Thomas Bruning, algemeen-secretaris van de NVJ, schrijft de NOS, die zelf door Facebook werd benaderd voor deelname aan het factcheck-plan, maar daar vanaf zag.

Binnen de proef van het sociale netwerk gaan redacteuren van NU.nl en studenten van de Universiteit Leiden berichten die door Facebook-gebruikers zijn aangemerkt als nepnieuws controleren op feiten. “Het is goed dat nieuws wordt gecheckt, maar het is een gotspe dat commerciële bedrijven daarvoor voor het karretje worden gespannen”, aldus Bruning tegenover de NOS. “Voor een koopje kan dit bedrijf nu de eigen business verbeteren met de prestaties van anderen.”

Ook NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch is kritisch op het factcheck-plan. Zijn krant werd niet benaderd. “Facebook zegt: wij hebben een probleem, jullie betalen jullie journalisten, de resultaten verbeteren en Facebook verdient daar miljarden aan. Ze hebben er niet aan gedacht ons te betalen.” Vandermeersch stelt tegenover de NOS dat nepnieuws op Facebook niet het probleem van de krant is. NU.nl-hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman stelt het juist goed te vinden dat Facebook de samenwerking met journalisten zoekt. “Dit is ons werk. Wij weten hoe het werkt en nepnieuws is een groot probleem.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

modscholten, 3 maart 2017, 14:01

Onbegrijpelijk.

Hoe meer nepnieuws de nieuwe media brengen, hoe meer toegevoegde waarde de gevestigde media hebben. Immers zij leveren wel betrouwbaar gecontroleerd nieuws.

Marketing wise een unieke kans die totaal onverwachts in de schoot wordt geworpen. Wie is er dan zo dom om de concurrent -gratis- te helpen om dezelfde betrouwbaarheid als de gevestigde media te bieden.

T.E.A.J. van den Brink, 3 maart 2017, 14:48

Dit gespartel van Facebook, het stemt mij als inktkoelie, gedienstige letterknecht, vrolijk. Jongens, en meisjes ook, er breken betere tijden aan. Kijk, waarheid is in het maatschappelijk domein iets zeer betrekkelijks. Er bestaat niet zoiets als ‘de waarheid’. Die Zuckerberg leidt aan een eendimensionaal wereldbeeld.
Wat waar is en wat niet, dat is tot op vrij grote hoogte bepaald door een vertrouwensrelatie tussen nieuwsbrenger en nieuwsgebruiker. Daarom leest de een Trouw en de ander De Telegraaf. Oude media verenigen min of meer gelijkgestemden rond een bepaalde kijk op de wereld en dat is okee. Nu oreert Zuckerberg in dat manifest van hem over ‘onze community’. Dat is onzin. Facebook is een manier om mijn familie- en kennissenkring te organiseren. Een manier, niet de manier.  En als het er om gaat een kijk te ontwikkelen op de buitenwereld, dan sluit Facebook mij op in een potdichte filterbubble van fake-nieuws. Facebook schept op geen enkele manier gemeenschapszin. De oude media doen dat wel. Het geeft mij als burger moed dat de verkiezingscampagne van Donald Trump de totalitaire neiging van platforms als Facebook en de gewetenloosheid van een bedrijf als Cambridge Analytica heeft blootgelegd.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.