website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

AD zet reacties onder artikelen voorlopig dicht

Lars Pasveer — Geplaatst op dinsdag 21 februari 2017, 11:37

AD-hoofdredacteur Hans Nijenhuis op zijn redactie | Sander Koning / ANP

AD-hoofdredacteur Hans Nijenhuis op zijn redactie | Sander Koning / ANP

Nieuws

Het AD heeft de reactiemogelijkheid onder artikelen tijdelijk gesloten. Er is op dit moment te weinig zinvolle interactie, stelt hoofdredacteur Hans Nijenhuis in een reactie. De beweegredenen om voorlopig geen reacties meer te accepteren zijn gelijk aan die van andere media die de afgelopen tijd reacties uitschakelden.

Het modereren van de reacties wordt steeds bewerkelijker, aldus Nijenhuis: “Het kost steeds meer tijd en geld, tijd en geld die wij liever aan journalistiek besteden.” Bezoekers stellen de krant ook steeds vaker de vraag of hen de soms ongezouten reacties bespaard kunnen blijven. “We krijgen die vraag ook wel van de auteurs”, aldus Nijenhuis.

Andere media, waaronder Elsevier en het Financieele Dagblad sloten vorig jaar de reactiemogelijkheid. Op de valreep van het jaar vond het internationale nieuwsplatform Vice dat het genoeg tijd aan modereren van ‘bagger’ had verspild. Eind 2015 besloot De Gelderlander dat het reacties dicht zet onder artikelen met bepaalde thema’s, zoals vluchtelingen en asielopvang.

Nijenhuis zegt dat de krant graag interactie mét en de tussen de bezoekers wil, maar dat de journalistiek voorrang heeft. “Dus daar concentreren we ons op. Op een later moment, als we een betere techniek hebben om bezoekers zich te laten registeren, hopen we wel weer mogelijkheid te geven om te reageren.” Er zijn volgens Nijenhuis ook zonder reacties onder artikelen nog voldoende mogelijkheden om de mening van de lezer te peilen, via bijvoorbeeld een poll op de site of hen uit te nodigen de redactie te mailen.

NRC publiceerde maandag een stuk over media die genoeg hebben van ‘de rotzooi’ onder artikelen. Daar geen reactiemogelijkheid onder, enkel een ‘Mail de redactie’-button.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.