— dinsdag 21 februari 2017, 11:37 | 0 reacties, praat mee

AD zet reacties onder artikelen voorlopig dicht

AD-hoofdredacteur Hans Nijenhuis op zijn redactie | Sander Koning / ANP

Het AD heeft de reactiemogelijkheid onder artikelen tijdelijk gesloten. Er is op dit moment te weinig zinvolle interactie, stelt hoofdredacteur Hans Nijenhuis in een reactie. De beweegredenen om voorlopig geen reacties meer te accepteren zijn gelijk aan die van andere media die de afgelopen tijd reacties uitschakelden.

Het modereren van de reacties wordt steeds bewerkelijker, aldus Nijenhuis: “Het kost steeds meer tijd en geld, tijd en geld die wij liever aan journalistiek besteden.” Bezoekers stellen de krant ook steeds vaker de vraag of hen de soms ongezouten reacties bespaard kunnen blijven. “We krijgen die vraag ook wel van de auteurs”, aldus Nijenhuis.

Andere media, waaronder Elsevier en het Financieele Dagblad sloten vorig jaar de reactiemogelijkheid. Op de valreep van het jaar vond het internationale nieuwsplatform Vice dat het genoeg tijd aan modereren van ‘bagger’ had verspild. Eind 2015 besloot De Gelderlander dat het reacties dicht zet onder artikelen met bepaalde thema’s, zoals vluchtelingen en asielopvang.

Nijenhuis zegt dat de krant graag interactie mét en de tussen de bezoekers wil, maar dat de journalistiek voorrang heeft. “Dus daar concentreren we ons op. Op een later moment, als we een betere techniek hebben om bezoekers zich te laten registeren, hopen we wel weer mogelijkheid te geven om te reageren.” Er zijn volgens Nijenhuis ook zonder reacties onder artikelen nog voldoende mogelijkheden om de mening van de lezer te peilen, via bijvoorbeeld een poll op de site of hen uit te nodigen de redactie te mailen.

NRC publiceerde maandag een stuk over media die genoeg hebben van ‘de rotzooi’ onder artikelen. Daar geen reactiemogelijkheid onder, enkel een ‘Mail de redactie’-button.

Bekijk meer van

Hans Nijenhuis AD

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.