— dinsdag 20 november 2018, 08:23 | 0 reacties, praat mee

NTR wil een publieke omroep zonder STER en meer mogelijkheden in het digitale domein

© Sander Koning / KIPPA

De NTR wil een betrouwbare en voorspelbare financiering van de publieke omroep en stelt daarom een omroep voor zonder STER, meldt Spreekbuis. "Wat de NTR betreft wordt de publieke omroep geheel door de maatschappij gefinancierd zodat er een duidelijk onderscheid is tussen commerciële partijen en publieke service."

De omroep heeft in aanloop naar het rondetafelgesprek woensdag over de toekomst van het medialandschap een open brief aan de leden van de commissie OC&W opgesteld met de standpunten van de omroeporganisatie over de toekomst van het publiek bestel. Volgens de NTR is het afgelopen jaar “duidelijk geworden dat de publieke omroep direct afhankelijk is geworden van de hoogte van de STER-inkomsten en van de wil of onwil van de politiek om het verlies aan inkomsten wel of niet te compenseren”. Dit gegeven doet volgens de omroep afbreuk aan de onafhankelijke positie van de publieke omroep.

Paul Römer, directeur van omroep NTR, heeft vorig jaar ook al eens het idee van een reclamevrije omroep geopperd. Daar kwam toen kritiek op.

De NTR wil, naast een andere financiering, meebewegen met de veranderende mediaconsumptie en meer mogelijkheden om te opereren in het digitale domein. “Door de snelle technische ontwikkelingen van het laatste decennium zijn de distributie mogelijkheden van content drastisch veranderd. Daarmee ook het kijkgedrag en daarmee ook de onderliggende businessmodellen. Als het de ambitie is om iedereen te bereiken dan moeten ook hier de randvoorwaarden geschapen worden om dat mogelijk te maken. Met andere woorden als een deel van het publiek zich voornamelijk ophoudt in het digitale domein moet de publieke omroep ook in staat worden gesteld om daar te kunnen opereren.” Meer bij Spreekbuis

Lees ook:
NPO investeert volgend jaar in journalistiek en draait bezuinigingen deels terug (18 november 2018)
Kabinet kiest voor brede publieke omroep (16 november 2018)
Bezuinigingen NPO 2 betekenen einde voor Brandpunt+ (21 juni 2018)
Slob: ‘Lager budget dreigt voor NPO door dalende reclame-inkomsten’ (20 november 2017)

Bekijk meer van

STER NTR

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.