training eu starters

— donderdag 21 juni 2018, 15:52 | 1 reactie, praat mee

Bezuinigingen NPO 2 betekenen einde voor Brandpunt+

© KRO-NCRV

UPDATE Brandpunt+ stopt. Dat schrijft regisseur Herman Vijlbrief in een tweet. Hoofdredacteur Journalistiek Hans Laroes bevestigt dat het doek voor het tv-programma per 1 januari valt. Oorzaak zijn de bezuinigingen bij NPO 2, "de grootste tot nu toe". De programmering wordt hard geraakt: "het is niet meer met de kaasschaaf", aldus Laroes. De NPO zegt in een reactie gesprekken met de omroepen gestart te zijn over de uitwerking van de plannen voor 2019 en de vernieuwing van de programmering. Laatste wijziging: 25 juni 2018, 14:41

De redactie van Brandpunt+ kreeg het slechte nieuws vandaag te horen. Wat de gevolgen zijn voor de 23 medewerkers is nog niet duidelijk. De afgelopen dagen zijn alle omroepen bij de NPO langsgeweest en hebben ze allemaal te horen gekregen waar de klappen zullen vallen, meldt Laroes. Er zal de komende tijd dus nog wel meer naar buiten komen. In sommige gevallen gaat het volgens de hoofdredacteur Journalistiek om het niet uitzenden van een nieuw programa en “in ons geval, een programma waar een stevige redactie achter zit”. 

De oudste achtergrondrubriek van Nederland kreeg in januari na bijna 60 jaar een complete make-over. Brandpunt ging verder onder de titel Brandpunt+. Zowel online als op tv moest Brandpunt+ een nieuw platform voor constructieve verhalen worden. Nog geen half jaar later valt het doek al voor het tv-programma.

Volgens Laroes gaat Brandpunt+ online wel door. “Het wordt versterkt, al weten we nog niet hoe. En ook datajournalistiek wordt versterkt, al weten we ook daar nog niet van hoe”. “Wat voor ons essentieel is, is dat ons tweewekelijkse 18 minuten durende tv-programma niet het belangrijkste doel was, maar een middel. Het gaat om onze manier van journalistiek bedrijven, oplossingen aandragen, een positieve insteek hebben. Het zou aanvaardbaar zijn als er iets vernieuwends voor in de plek komt.” Het is wachten op de plannen van de NPO.

UPDATE Frans Klein, directeur video NPO: “Er is nog geen formeel besluit genomen. We zijn net gestart met gesprekken met de omroepen over de uitwerking van de plannen voor 2019 en de vernieuwing van de programmering. Over de exacte invulling daarvan praten we de komende weken verder. Bij het maken van die plannen moeten we rekening houden met een flinke bezuiniging, waarbij pijnlijke ingrepen onvermijdelijk zijn. Tegelijkertijd doen we er nog steeds alles aan om de politiek ervan te overtuigen dat de aangekondigde bezuiniging onverstandig is.”

Reacties
Nu het nieuws enkele dagen heeft kunnen indalen, zijn de eerste reacties binnen: Verbazing, ergernis en ontzetting over verdwijnen Brandpunt+

 

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Anke Derkse, 25 juni 2018, 14:31

Ach ja, de democratie brokkelt langzaam maar zeker af ... Achtereenvolgende kabinetten van de afgelopen decennia kennen het goede gezegde ‘Regeren is vooruitzien’ allang niet meer.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.